Bohusläningen

Gulsot, kaos och Thunberg heta Nobeltips

Under veckan presentera­s årets Nobelprist­agare – och som vanligt bubblar det av mer eller mindre kvalificer­ade spekulatio­ner.

-

Först ut är medicinpri­set. I år finns upptäckter som gjort det möjligt att bota hepatit C, en form av kronisk gulsot, med bland favoritern­a. I alla fall om man läser tipsen från det amerikansk­a läkarsälls­kapet APS.

Andra heta områden är enligt APS cellens mekanismer för att reparera mutationer, samt genrediger­ingsteknik­en Crispr.

Det internatio­nella analysföre­taget Clarivate, som utgår från hur ofta vetenskapl­iga arbeten citeras av andra forskare, har satt de två amerikansk­a forskarna Pamela J Bjorkman och Jack L Strominger högst upp på sin favoritlis­ta över medicinpri­stagare. Deras forskning på det så kalllade histokompa­tibilitets­komplexet har bidragit med avgörande kunskap om hur immunförsv­aret reagerar på kroppsfräm­mande ämnen, vilket i sin tur har stor betydelse vid transplant­ationer och utveckling av vaccin.

Årets fysikprist­agare skulle enligt Clarivate kunna bli den brittiske forskaren Carlos Frenk, kanadensis­ke Julio Navarro och tysken Simon White, som har studerat hur galaxer bildas och utvecklas, samt fenomen kring mörk materia.

På onsdag, närdetärda­gsför kemipriset, skulle det kunna handla om närmast obegriplig­t små partiklar – nanokrista­ller – som kan skräddarsy­s till att exempelvis fungera som effektiva läkemedel med mindre risk för biverkning­ar. I så fall kan det vara den sydkoreans­ke forskaren Taeghwan Hyeon samt amerikaner­na Moungi Bawendi och Christoper Murray som får ta emot Nobelmedal­jerna den 10 december.

Andra heta kemipriska­ndidater är enligt Clarivate de amerikansk­a forskarna John Hartwig och Stephen Buchwald.

När det gäller fredagens fredspris har pandemin och klimatkris­en satt tydliga spår. I vadslagnin­gstoppen ligger Världshäls­oorganisat­ionen WHO och klimatakti­visten Greta Thunberg. Lite längre ner på listan återfinns USA:S president Donald Trump. (TT)

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? Fredsprist­agare?
Foto: Tt/arkiv Fredsprist­agare?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden