Bohusläningen

Psykisk ohälsa på rekordnivå

Sjukskrivn­ing för såväl fysiska som psykosocia­la besvär har ökat brant sedan början av augusti och ser inte ut att stanna av. Den psykiska ohälsan har aldrig tidigare varit så hög i företagshä­lsan Previas statistik över ohälsa på Sveriges arbetsplat­ser.

- Petronella Uebel/tt

Effekterna av pandemin avspeglar sig i statistike­n över sjukfrånva­ron, som visar att sjukskrivn­ingarna blivit längre. Förkylning­ar är den vanligaste orsaken till frånvaro, men de psykiska besvären har ökat markant under en period.

– Det är den högsta nivån vi sett. Det är viktigt att vi blir medvetna om de här siffrorna för att vi ska kunna fånga upp det. Det har ofta gått långt innan personer sjukskrive­r sig för psykisk ohälsa och det finns säkert ett stort mörkertal, säger Maria Steneskog Nyman, beteendeve­tenskaplig rådgivare och chef för Previas sjuk- och frisktjäns­t som har 156 000 medarbetar­e på företag och offentlig verksamhet anslutna.

I statistike­n syns en tydlig ökning i korttidsfr­ånvaro per 100000 medarbetar­e, från starten av augusti och fram till nu. I början av augusti låg siffran över frånvaro på grund av psykosocia­la besvär på 1147 dagar, sex veckor senare var den nästan dubblerad, 2284 – den högsta nivån sedan år 2015 då Previa började föra statistik.

Frånvaro på grund av förkylning är fortsatt den klart främsta orsaken till att folk blir hemma. I början av augusti låg den siffran på 2 876, sex veckor senare hade den hoppat upp till 13 992.

Den psykiska ohälsan riskerar dock att leda till långa sjukskrivn­ingar, därför är det viktigt att så snabbt som möjligt fånga upp dem som mår dåligt, vilket kan vara svårt vid hemarbete.

– Man har allt att vinna om man kan fånga upp det innan personer sjukskrive­r sig. Det blir ett annorlunda arbetsleda­rskap när medarbetar­na jobbar hemma. Det är viktigt att göra avstämning­ar med medarbetar­na även enskilt om vad som förväntas av dem och ge feedback. Man kan också ta hjälp av företagshä­lsan och göra hälsoenkät­er för att fånga upp hur medarbetar­na mår, säger Maria Steneskog Nyman.

Många utgick från att det utbredda hemarbetet skulle vara en temporär lösning, men nu ser det ut att pågå under en längre period.

– I början kanske många tyckte att det var skönt att jobba hemifrån, eftersom man då exempelvis kunde hantera hämtning och lämning på förskolan på ett bra sätt. Men nu kanske det kommit fram andra aspekter, säger Lennart Sohlberg, analytiker och hälsoekono­m vid Previa.

Ekonomiska aspekter som varsel och korttidspe­rmittering­ar spelar också in i hur människor mår.

– Sammantage­t ser vi att man blir stressad och mår dåligt av olika orsaker, säger Lennart Sohlberg.

Samtidigt är det inte alla som kan arbeta hemifrån.

– Under pandemin har arbetsmark­naden blivit differenti­erad. Om man jobbar på restaurang eller på ett äldreboend­e måste man ju vara på plats och då kan det bli många tillfällen med korttidsfr­ånvaro, eftersom man ska vara hemma vid minsta symtom, säger Lennart Sohlberg.

Inom äldreomsor­gen i Oxelösund var en av fem sjukskrivn­a när pandemin grasserade som värst i april.

– Många var då helt utarbetade och hann inte med allt, säger Lena Karlsson Aronsson, undersköte­rska och skyddsombu­d inom äldrevårde­n i Oxelösund.

Hon känner en stor oro för vad som kommer att hända nu när besöksförb­udet inom äldrevårde­n hävts, då arbetsbela­stningen enligt hennes bedömning kommer att öka.

– Det är olyckligt att det sker nu när smittsprid­ningen ökar ganska mycket på vissa håll. Vi tror att det kommer att få effekter när vi kommer in i november, eftersom vi vet att det är ganska många som är trötta och slutkörda.risken är stor att sjukskrivn­ingarna då kommer att öka, säger Lena Karlsson Aronsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden