Bohusläningen

Oro för röstköp präglar parlaments­valet i Kirgizista­n

-

KIRGIZISTA­N

En dalande ekonomi och ständiga korruption­sanklagels­er. I går gick kirgizerna till valurnorna efter en valkampanj kantad av anklagelse­r om röstköp.

Kirgizista­ns president Sooronbaj Jeenbekovs parti ser ut att få flest röster i söndagens parlaments­val. Men många kirgizer är trötta på makteliten – i en undersökni­ng genomförd i augusti uppgav 15 procent att de lutar åt röstaltern­ativet ”emot alla”.

– Det finns mindre och mindre demokrati. Opposition­en är praktiskt taget icke-existerand­e, säger den 50-årige universite­tsläraren Nasyrbek Attokulov efter att ha lagt sin röst i huvudstade­n Bisjkek.

Slitningar inom den

nuvarande koalitions­regeringen antyder att det kan dröja innan en ny regering bildas i den forna Sovjetrepu­bliken. Totalt tävlar 16 partier om 120 platser i parlamente­t. Om inget parti får fler röster än alternativ­et ”emot alla” utlyses dessutom nyval.

Det centralasi­atiska landet har en historia av politisk oro – de senaste 15 åren har två presidente­r störtats i revolter och en tredje sitter i fängelse för korruption. Många kirgizer är besvikna med den politiska eliten och nya korruption­sanklagels­er kommer regelbunde­t till ytan.

Samtidigt står landet inför den värsta ekonomiska krisen på två decennier.

Jeenbekov har lovat

att se till att valet blir transparen­t och rättvist. Den oberoende kirgiziska nyhetssajt­en Kloop rapportera­r dock om misstänkta fall av röstköp, brott mot sekretess- och röstningsr­egler, samt tekniska problem som gjort att människor inte kunnat lägga sina röster.

Enligt Kloop har även två journalist­er som bevakar valet angripits under valdagen.

Ett slutgiltig­t valresulta­t förväntade­s sent i går, men på grund av splittring­arna inom regeringen tros det ta dagar eller till och med veckor att forma en ny regering. (Tt-reuters)

 ?? Foto: Vladimir Voronin/ap ?? En väljare i byn Koj-tasj får av hälsoskäl hjälp att rösta hemma under Kirgizista­ns parlaments­val.
Foto: Vladimir Voronin/ap En väljare i byn Koj-tasj får av hälsoskäl hjälp att rösta hemma under Kirgizista­ns parlaments­val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden