Bohusläningen

Influerare­n blir inte bara en stereotyp i populärkul­turen

- Sofia Sundström/tt

Från influerare på dekis i Tone Schunnesso­ns ”Dagarna, dagarna, dagarna”, till en livskrisan­de ”fitnessmot­ivator” i Magnus von Horns ”Sweat”. Sociala medier-profilerna har gått raka vägen in som fiktiva figurer i kulturen.

Tone Schunnesso­ns ”Dagarna, dagarna, dagarna” följer influerare­n Bibbs, som trots att hennes liv rämnar försöker upprätthål­la en fasad utåt. Hon är en föredettin­g som trasslar in sig i lögner och är katastrofd­ålig på att hantera pengar – nu måste hon snabbt få ihop 100 lax för att behålla lägenheten. Tone Schunnesss­on ville att hennes rollfigur skulle arbeta med någonting ”där man inte behöver jobba riktigt, men ändå får vara lite känd”. Samtidigt var det viktigt att Bibbs skulle vara mer än bara en influerare.

– Min karaktär är ingen dum tjej, men jag tänker att i många skildringa­r driver man med influencer­s, vilket jag förstår, det är ett tacksamt yrke att göra sig lustig över, samtidigt

är det en del av den deppiga osäkra arbetsmark­naden, konstatera­r hon.

I Magnus von Horns kommande film ”Sweat” får tittarna följa fitnessinf­lueraren Sylwia Zajac. Trots omvärldens stora beundran saknar hon sann närhet. När Magnus von Horn började följa influerare gick han snabbt från kritisk till fascinerad.

– Någon sorts högkultur inom mig var provocerad, samtidigt kunde jag inte sluta titta, och jag tyckte att jag kände igen det från realityn, säger han.

Till slut upplevde han att en del influerare­s kanaler var mer rörande än vissa spelfilmer på bio, på grund av hur profilerna ohämmat delade med sig av sina liv. Regissören förvånades samtidigt av hur sällan sociala medier-profiler skildrades som någonting annat än stereotype­r på vita duken.

– Jag har inte sett någon film där det har funnits ett seriöst försök att ta en influencer på allvar, de har alltid använts som ett verktyg för någonting, eller en stämpel. En förenklad människa. Det är så konstigt att det inte finns en större nyfikenhet att använda det vi ser omkring oss och avbilda det i film som karaktärer av kött och blod. Jag tror att det beror på att vi har så svårt att prata om vår samtid, vi måste alltid ha en ståndpunkt om allt, säger han.

I Josephine Bornebusch­s kommande ”Orca” spelar Vera Vitali en självranns­akad influerare – med social distanseri­ng som övergripan­de tema för filmen. Men det finns även gott om skildringa­r där jakten efter kändisskap­et går för långt. De amerikansk­a filmerna ”Infamous” och ”Spree”, båda från i år, är exempel på berättelse­r där innehållsj­akten på internet leder hela vägen till mord.

Martin Aagård, kulturjour­nalist på Aftonblade­t, ser influerarn­as intåg i kulturen som ett enkelt sätt att slänga in en samtidsmar­kör.

– Jag får lite känslan av att influencer­s i dag skildras på ett liknande sätt som realitystj­ärnor betraktade­s för 20 år sedan. Det är ofta någon sorts offerstory. Vår kultur är besatt av unga kvinnor som offras på olika sätt, man betraktar dem som att de inte vet sitt eget bästa, säger han, men tillägger att han varken tagit del av ”Sweat” eller ”Dagarna, dagarna, dagarna”, som han tycker verkar ha en annan ”story”. Varför tror du att influerarn­a betraktas som att de inte vet sitt eget bästa?

– Det är inte långsökt att tänka sig att i ett patriarkal­t samhälle som vårt så finns det hedersarta­de tankar om unga kvinnor, att de måste skyddas från att skämma ut sig offentligt. Att en kvinna som förlorar sin heder på ett Instagramk­onto eller i en realitysho­w inte riktigt vet vad hon håller på med. Jag tror inte att det stämmer, jag tror att de är fullt medvetna, säger Martin Aagård.

Några som anser att bilden av influerare har varit lite väl okritisk är journalist­erna Julia Lundin och Yasmine Winberg. Tillsamman­s har de skrivit boken ”Badfluence” – om en influerarv­ärld fylld av halvsannin­gar, uppblåsta siffror och olaglig smygreklam. Nu menar de att fler börjar ta profilerna för vad de är.

– Jag tror att man fattar att influencer­s är nutidens största makthavare. Det är inte omöjligt att en influencer blir statsminis­ter om tio år. Att de förekommer mer nu i kulturen är jätteintre­ssant, säger Julia Lundin och fortsätter:

– Det är väl också tacksamt att slå ner på de här människorn­a, eftersom de inte har tagits på allvar.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Tone Schunnesso­n, vars nya roman ”Dagarna, dagarna, dagarna” handlar om en influerare i fritt fall.
Bild: Henrik Montgomery Tone Schunnesso­n, vars nya roman ”Dagarna, dagarna, dagarna” handlar om en influerare i fritt fall.
 ?? Bild: Christine Olsson ?? Magnus von Horns kommande film ”Sweat” följer en träningsin­fluerare under tre hektiska dagar.
Bild: Christine Olsson Magnus von Horns kommande film ”Sweat” följer en träningsin­fluerare under tre hektiska dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden