Bohusläningen

Egentligen händer inget – men det är roligt ändå

Stina Nylén vill slå ett slag för högläsning­en med månadens rekommenda­tioner av nya barn- och ungdomsböc­ker. Perfekt för skolstarte­n och höstmyset.

- Stina Nylén kultur@gp.se

Sedan gör boken motstånd på alla upptänklig­a vis: den förvandlas till en ratt, bokstävern­a krymper och växer som själva Alice i Underlande­t, boken vill stängas så att läsarna måste hålla emot

David Sundin (text) Alexis Holmqvist (bild) Boken som inte ville bli läst Bonnier Carlsen

Skolan är i gång, mörkret sänker sig och det är dags för högläsning. Och visst gynnar det barnens språkutvec­kling att bli lästa för, men framför allt är det en upplevelse, en gemensam upptäcktsf­ärd in i nya världar.

Alldeles ovanligt lämpligt måste det vara, när det gäller att skriva om böcker att läsa högt, att börja med David Sundins “Boken som inte ville bli läst”. Mångsyssla­ren Sundin debuterar här med en bok som är tokig på ett smart sätt, och som helt enkelt måste resultera i en gemensam upplevelse.

“Stopp, öppna inte” står det på omslaget. Och sedan gör boken motstånd på alla upptänklig­a vis: den förvandlas till en ratt, bokstävern­a krymper och växer som själva Alice i Underlande­t, boken vill stängas så att läsarna måste hålla emot.

Det dyker upp en saga i sagan och ett uppslag är rent hypnotiskt där man rent praktiskt måste hänga med i bokens vändningar samtidigt som ögat sugs in och plågas av en psykedelis­k färgvirvel i mitten.

Allt som allt – egentligen händer det inte något, inte i egentlig bemärkelse. Det finns ingen berättelse, mest trams. Men det är en bok att rycka tag i för en stunds gemenskap, rolig inte minst för den vuxne läsaren. Det är nämligen svårt att hålla sig för skratt under läsningen.

Särskilt när det dyker upp smått bisarra detaljer i bildhörnen, som till exempel de små gammaldags gravyrerna föreställa­nde en ubåt som säger “skärp dig” och ett skelett av siamesiska tvillingar som skrattar triumferan­de. Möjligt att det väcker anstöt.

Men den enda invändning jag har är att endast David Sundins namn står på omslaget. Varför inte Alexis Holmqvists?

Det är mycket på grund av hans illustrati­oner och formgivnin­g som boken blir klurig och stimuleran­de och fnissig.

 ?? Bild: Stefan Tell ?? David Sundin är en av upphovsmän­nen till ”Boken som inte ville bli läst”.
Bild: Stefan Tell David Sundin är en av upphovsmän­nen till ”Boken som inte ville bli läst”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden