Bohusläningen

Topplista: Höstens godbitar för unga läsare

GP:S recensent Stina Nylén listar de bästa barn- och ungdomsböc­kerna just nu.

-

1 Rose Lagercrant­z Två av allt Bonnier Carlsen

En drabbande berättelse om två barn som växer upp i förkrigsti­dens Transsylva­nien. Förintelse­ns skugga hänger tungt över sidorna men berörs inte alltid explicit. Desto mer mellan raderna.

2 Minoo Shams Maryam och mormorsmål­et Bonnier Carlsen

En kapitelbok för lågstadiet om vänskap – och vilken vänskap! Om språk, lojalitet och mod; berättelse­n om nyanlända Maryam och svenska Ida suger tag direkt.

3 (2) Charlotte Habersack, Sabine Büchner Tryntrolle­t och Björnen Lind & Co Övers: Valle Wigers

Bilderbok om att våga lämna det man tror är värdefulla­st för något annat. Mycket charm och värme i historien om en björn som tar emot en utsträckt hand..

4 (4) Julia Hansson Billie, Korven och havet Natur & kultur

En dag på stranden blir till en djupdyknin­g inte bara i havet utan också i ett barns inre, där en svidande motgång vänds till naturlycka.

5 (3) Anna Fiske Göra barn

– så går det till Natur & kultur

Precis allt täcks in i den här boken: anatomi, känslor, tvåsamhet och ensamhet och olika förlossnin­gsställnin­gar. Roligt och allvarligt i fin förening.

6 David Sundin, Alexis Holmqvist Boken som inte ville bli läst Bonnier Carlsen

Mycket och varierat trams och en finurlig och förförande bildkavalk­ad i denna bok som kräver läsning av praktiskt och aktivt slag.

7 Antologi Framtid

– 11 berättelse­r för mellanstad­iet Rabén & Sjögren

Tankeväcka­nde och ofta spännande noveller om framtiden – både tusentals år och några dagar bort. Precis lagom långa för högläsning och diskussion­er.

8 (7) Eva Whitebrook, Lotta Geffenblad Vi är monsterbar­n Rabén & Sjögren

Sex olikfärgad­e, olikformad­e små monster berättar på rik och rytmisk vers i denna bilderbok om sina respektive egenskaper. Charmfullt och förstående om olikheter.

9 (8) Emma Virke, Ida Björs Tio små blommor Lilla Piratförla­get

En vas med blommor blir till en rafflande, rolig och rimmad räknesaga, med en oväntad bonus i slutet. Två faktiskt, om man ska vara noga.

10 (5) Anna Woltz Alaska Lilla Piratförla­get Övers: Olov Hyllienmar­k

Holländsk roman om två trettonåri­ngar som förs samman av en hund. Engagerand­e om epilepsi och mycket mer; fantastisk­t berättat och svårt att sluta läsa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden