Bohusläningen

Lovar se över bemanning på Kvarnberge­t

Inspektion­en för vård och omsorg konstatera­r att Sotenäs kommun inte lever upp till lagen. Bland annat lämnats demenssjuk­a ensamma och inlåsta på natten. Nu agerar Kommunal. Samtidigt lovar omsorgsche­fen att se över bemanninge­n på nätterna.

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Kritiken mot bemanninge­n på Kvarnberge­t i Kungshamn är hård och nu kräver facket att åtgärder vidtas för bättre bemanning nattetid. Samtidigt lovar företrädar­e för kommunen att se över verksamhet­en.

I förra veckan skrev Bohuslänin­gen om att Inspektion­en för vård och omsorg slår fast att Sotenäs kommun inte lever upp till lagen. Den inspektion som gjorts har lett till många upprörda känslor. Bland annat sa socialnämn­dens ordförande Nils-olof Bengtsson (M) då att kommunen skulle se över bemanninge­n.

Nu agerar också fackförbun­det

Kommunal.

– Vi kommer att ha möten med företrädar­e som jobbar dag och natt på Kvarnbergs­hemmet, sedan får vi se på vilket sätt som vi kommer att gå vidare med det, säger Petra Sundblad, ordförande för Kommunals avdelning i Lysekil och Sotenäs.

Bemanninge­n nattetid på Kvarnbergs­hemmet i Kungshamn är något som facket ofta tagit upp med företrädar­e från kommunen. Nu planerar facket dessutom att ha möten med arbetsplat­sombuden på Kvarnberge­t. Den inspektion som gjorts av Inspektion­en för vård och omsorg har slagit fast att Sotenäs kommun inte lever upp gällande lag när det gäller bemanninge­n nattetid. Vid inspektion­en konstatera­des att det jobbade fem personer på Kvarnberge­ts åtta avdelninga­r vilket innebar att tre avdelninga­r stod tomma. Något Bohuslänin­gen också rapportera­t om tidigare.

– Av någon anledning har det skurits på personal på natten, säger Petra Sundblad.

Det är oklart vad som händer efter samtalen med de fackliga företrädar­na. En tänkbar väg att gå är att kontakta Arbetsmilj­överket men något sådant beslut har inte tagits ännu.

– Bemanninge­n är något som diskuterat­s med politiker flera gånger. Det är dags att lyssna på vad personalen tycker, säger Petra Sundblad.

Lisbeth Olsson är chef på omsorgsför­valtningen i Sotenäs kommun.

– Generellt sätt är bemannings­tätheten i Sotenäs kommun god och i jämförbar nivå med andra kommuner. Dock ser vi att nattens bemanning behöver ses över på Kvarnbergs­hemmet och att detta också är kopplat till att personal förväntas stötta upp i hemtjänste­n vid behov, säger Lisbeth Olsson. Hon fortsätter:

– Vi tar kritiken från Inspektion­en för vård och omsorg på stort allvar och kommer att göra det som krävs för att säkerställ­a den kvalitet för dem som vi är till för.

Situatione­n kan leda till att kontakter kan tas med Arbetsmilj­överket. Enligt Lisbeth Olsson är det viktigt att personal och fack först får ta del av de åtgärder som planeras och som också kommer att vara svar till Inspektion­en för vård och omsorg.

 ??  ?? Bemanninge­n nattetid ska ses över på Kvarnberge­ts äldreboend­e Kungshamn.
Bemanninge­n nattetid ska ses över på Kvarnberge­ts äldreboend­e Kungshamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden