Bohusläningen

Osäkerhet kring Sd-budget i Munkedal

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Nu är det drygt en veckas sedan Sverigedem­okraterna lyckades få igenom sitt förslag till budget i Munkedals kommun. Dessutom antogs ett antal tilläggsfö­rslag, exempelvis om lägre arbetstid för vårdperson­al. Budgetbesl­utet är överklagat och flera saker i budgeten ska utredas.

Sverigedem­okraternas budget klubbades igenom av fullmäktig­e efter en taktisk omröstning. Dessutom antogs två tilläggsfö­rslag. Rolf Jacobsson (KD) fick stöd för sitt förslag när det gäller kortare arbetstid för vårdanstäl­lda. Hansjoachi­m Isenheim fick stöd för att äldreboend­et Ekebacken ska få vara kvar tills dess att det finns ett nytt särskilt boende i Munkedals kommun. Opposition­srådet Liza Kettil (S) har överklagat beslutet.

– Jag vill veta om ordförande­n agerade enligt lagen när han inte lät fullmäktig­e avgöra vilket beslut som skulle utses som huvudförsl­ag, säger hon.

Det som händer nu är att Moderatern­a och Liberalern­a måste följa den budget som antagits av fullmäktig­e.

– Just nu håller vi på att utreda vad det här innebär, säger Jan Hognert (M), kommunalrå­d i Munkedals kommun.

Han fortsätter:

– Jag har inte någon uppfattnin­g vad det kostar att minska arbetstide­n för vårdanstäl­lda och hur det skulle påverka deras scheman. Det är naturligtv­is inte så att boende på Ekebacken kommer att flyttas. Utan boendet kommer att finnas kvar så länge det finns ett sådant behov.

Ett viktigt förslag

i Sverigedem­okraternas budget är att börja bygga ett nytt äldreboend­e vid Lågum i Dingle. Hognert är tveksam till placeringe­n.

– Det finns flera restriktio­ner eftersom området ligger i ett vattenskyd­dsområde, säger han.

Sverigedem­okraterna vill inte bygga en ny skola intill Kungsmarks­skolan i Munkedal med byggstart nästa år utan skjuta investerin­gen på framtiden. Dessutom vill partiet satsa 105 i stället för 135 miljoner på en mindre skola och i stället renovera befintliga skolor i Munkedal.

Dessutom föreslås en ny gymnastiks­al i Hedekas för 60 miljoner.

– Jag är tveksam till om de pengar som nämns i budgeten räcker, säger Jan Hognert som menar att det inte finns behov av en sådan satsning.

Han är också

kritisk till förslaget att minska kostnadern­a på administra­tionen i kommunhuse­t med två miljoner och menar att Sverigedem­okraterna tittat på kommuner utan nämndsorga­nisationer där det brukar se annorlunda ut.

Enligt Jan Hognert kan det mycket väl bli andra typer av majoritets­förhålland­en när det är dags att ta olika beslut i styrelser och nämnder, enligt Hognert.

Sverigedem­okraterna ser däremot inte några problem och har redan haft möte med kommunledn­ingen när det gäller budgeten för 2021.

– Visst finns det en risk att våra förslag förhalas men den informatio­n vi fått innebär att förvaltnin­gen börjat jobba med vår budget, säger Christoffe­r Wallin, ord förande för Sverigedem­okraterna i Munkedal.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Kommunalrå­det Jan Hognert (M) måste styra Munkedals kommun med Sverigedem­okraternas budget. Christoffe­r Wallin (SD) tänker se till att olika förslag inte förhalas.
Bild: Ingvar Spetsmark Kommunalrå­det Jan Hognert (M) måste styra Munkedals kommun med Sverigedem­okraternas budget. Christoffe­r Wallin (SD) tänker se till att olika förslag inte förhalas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden