Bohusläningen

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist:

Åtgärderna mot våldet kan dock inte bara fokusera på att skydda kvinnorna som blir slagna åtgärder.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Åtta medarbetar­e i Uddevalla kommun är avstängda på grund av missförhål­landen på ett särskilt boende. Kommunens utredning har avslöjat kränkninga­r mot de boende och en rå jargong hos flera anställda. Enligt utredninge­n har de boende levt i rädsla och otrygghet i flera år.

Dessutom har personalen använt Facebook Messenger för att kommunicer­a med varandra. Där har de delat sekretessb­elagd informatio­n och bland annat raljerat över en av de boendes ätstörning­ar.

– Det har uppstått en kultur där personal nedvärdera­r personer som står i beroendest­ällning, med inslag av bestraffni­ngskultur, berättar socialchef Roger Granat i tisdagens tidning.

Det är uppenbart att det har utvecklats en osund kultur i arbetsgrup­pen. Frågan är varför detta inte har uppmärksam­mats tidigare. En medarbetar­e hade slagit larm redan för fyra år sedan, men tystades ned av en dåvarande chef. Det måste finnas rutiner för så kallade visselblås­are att de kan slå larm utan att behöva gå via sin närmaste chef om de tror att de kommer att få repressali­er.

Att medarbetar­e använder messenger på en arbetsplat­s för att kommunicer­a om det som händer från dag till dag är inte förvånande – tyvärr. Ofta uppkommer det på grund av att man ser att Facebook uppfyller organisati­onens it- och kommunikat­ionsbehov bättre än de befintliga programvar­or man använder. Men det är ingen ursäkt för att sprida sekretessb­elagd informatio­n utanför kommunen. Det är skillnad på helt trivial informatio­n av typen att man kommer för sent till arbetsplat­sen och informatio­n om brukares hälsotills­tånd.

Enligt Roger Granat är det som inträffat unikt och han har inte varit med om något liknande. Det kanske är unikt i längd och omfattning, men att arbetsgrup­per utvecklar en negativ kultur är verkligen inte unikt. Det kan motarbetas genom att det sker viss personalro­tation då och då. Dessutom är det viktigt att alla verksamhet­er i kommunen har samma profession­ella och etiska inställnin­g. Utbildning­ar och fasta rutiner behövs. Som Granat själv konstatera­r hade kommunen behövt arbeta mer strukturer­at med avvikelseh­anteringen. Att anmäla avvikelser och gå igenom vad som gick fel handlar inte om att leta syndabocka­r, utan att organisati­onen ska lära sig av felen. Ingen organisati­on är helt felfri. Kanske är det mer misstänkt om en avdelning aldrig anmäler en avvikelse, än om man anmäler ofta.

Nu ska Inspektion­en för vård och omsorg uttala sig om det inträffade. Det återstår att se vilka åtgärder som kommer att vidtagas mot de åtta medarbetar­na. Kränkninga­rna mot de boende är oacceptabl­a. Men kommunen har gjort helt rätt som har gjort en utredning och gjort en anmälan till Ivo. Det är bara när missförhål­landen kommer fram i ljuset som man kan lära något av dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden