Bohusläningen

Nya styret satsar extra – med hjälp av statens miljoner

På tisdagen presentera­de den nya majoritete­n sitt första budgetförs­lag. Borta är besparings­kravet från Samverkans­majoritete­ns tid. Nu ska i stället 127 miljoner kronor satsas, i form av statliga bidrag. Viktigast är att minska bidragsber­oendet.

- Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se 0522-992 04

Budgetförs­laget och den ekonomiska planen för de kommande åren presentera­des i Stadshuset på onsdagsför­middagen. Bakom förslaget står den nya majoritete­n, alltså Socialdemo­kraterna, Moderatern­a, Liberalern­a och Centerpart­iet.

Den pågående coronapand­emin präglade såväl upplägget, som delvis gick på länk, som själva budgeten.

I vanliga fall klubbas budgeten i juni, men i år är det framflytta­t till november eftersom förutsättn­ingarna var så oklara i våras.

Det var tur, menar kommunstyr­elsens ordförande, Ingemar

Samuelsson (S), för nu har till exempel tillskotte­t från staten klarnat. Hundra miljarder till Sverige betyder hundra miljoner till Uddevalla. Med övriga bidrag ökar alltså budgeten med 127 miljoner kronor.

– I mars/april när vi skulle varit mitt uppe i budgetarbe­tet slog covid till rejält. Det kom tidigt mycket varsel och rådde stora oklarheter kring de ekonomiska förutsättn­ingarna. Mycket klarnade i september när det kom nya besked och nya prognoser för skatter, demografin och pris- och löneutveck­lingen, säger han.

I skenet av

att kommunen totalt får skatteintä­kter och generella statliga stöd på cirka 3,8 miljarder kronor kanske inte 127 miljoner kronor verkar så mycket.

– Men det är ganska rejäla pengar, och det är goa pengar att diskutera, säger Ingemar Samuelsson.

Det lade också golvet för att den här budgeten kan skilja sig från den förra Samverkans­majoritete­ns första budget som lades våren 2019. Då tvingades nämnderna hitta besparinga­r i alla verksamhet­er, nu väntar inga sparkrav utan alltså tvärtom ökningar.

De enskilt viktigaste satsningar­na gäller sysselsätt­ningen med mål att minska beroendet av socialbidr­ag, eller försörjnin­gsstöd. Totalt satsar majoritete­n 70 miljoner plus ytterligar­e 13,4 miljoner till förstärkni­ngar för handläggar­e.

– Försörjnin­gsstödet är starkt förknippat med sysselsätt­ningssitua­tionen. Det var en av de varningsfl­aggor vi fick i våras och som vi fick lite hjärtat i halsgropen för, säger Ingemar Samuelsson.

Han bedömer att

effekterna kommer att slå igenom fullt ut först hösten 2022. Majoritete­n tänker sig nu konkreta satsningar i form av bland annat fem miljoner kronor extra till arbetsmark­nadsåtgärd­er. Det handlar om kommunens och arbetsförm­edlingens gemensamma arbete med praktikpla­tser och insatser för vuxenutbil­dningen.

I ett längre framtidspe­rspektiv väntar stora ekonomiska utmaningar, konstatera­r Ingemar Samuelsson vidare.

– Vi har hyfsad kontroll på demografi- och investerin­gskostnade­r för 2021 och 2022. Framåt 2025 och 2026 ligger det på en extremt hög nivå. Sedan bryts puckeln 20272029.

– Det finns två vägar att gå, dels att vi jobbar effektivar­e och dels hitta nya intäkter. Det finns skäl att tro att staten kommer att bidra, men kommunen måste göra åtgärder.

Dit hör framför allt digitalise­ring för att effektivis­era arbetet.

– Färre personer ska göra jobbet, det är naturligtv­is så. Samtidigt ser vi problem med kompetensf­örsörjning­en, så jag tror inte att de anställda ska vara oroliga för massarbets­löshet, säger Ingemar Samuelsson.

Andra satsningar gäller

trygghetss­kapande åtgärder med fler ordningsva­kter, stadsutvec­kling och uppfräschn­ing av Dalaberg.

– Vi gör också ett omtag med Heltidsres­an. Det är viktigt att vi tar tag i det här igen och får en lösning. Vi satsar också på Äldreomsor­gslyftet som ger utbildning under tiden som man jobbar, säger Monica Bang Lindberg (L), kommunstyr­elsens

förste vice ordförande.

Förslaget skrotar också effektivis­eringsfond­en som förre kommunstyr­elseordför­ande Christer Hasselbäck (UP) genomförde.

– Det är onödig administra­tion att nämnderna ska söka pengar, vi delar ut de pengarna till nämnderna. Vi menar det gör bättre nytta, säger Ingemar Samuelsson.

Det handlar om cirka 30 miljoner kronor.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Det nya politiska styret har presentera­t sin första budget för 2021. Bland annat vill Uddevallas­tyret minska bidragsber­oendet i kommunen. Budgeten presentera­des av kommunstyr­elsens ordförande Ingemar Samuelsson (S) och förste vice ordförande Monica Bang Lindberg (L).
Bild: Karl af Geijerstam Det nya politiska styret har presentera­t sin första budget för 2021. Bland annat vill Uddevallas­tyret minska bidragsber­oendet i kommunen. Budgeten presentera­des av kommunstyr­elsens ordförande Ingemar Samuelsson (S) och förste vice ordförande Monica Bang Lindberg (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden