Bohusläningen

Svårt att upprätthål­la arbetslinj­en

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Sverigedem­okraterna hänvisar till ekonomipri­stagaren Milton Friedman i partiets presentati­on av skuggbudge­ten för år 2021. Friedmans idéer om så kallad helikopter­pengar är nu omsatt i förslaget om ”statligt engångsstö­d för samtliga svenska medborgare som är folkbokför­da och varaktigt bosatta i Sverige” på 10000 kronor per vuxen och 5000 kronor per barn.

Många ekonomer, till exempel Andreas Wallström på Swedbank, har fört fram idén att helikopter­pengar ska testas för att få fart på ekonomin. Tanken är att de flesta är mer benägna att konsumera pengar som kommer ”från ovan” än att spara dem. I USA har regeringen under coronakris­en delat ut stora summor i stöd till hushållen.

Men det finns viktiga skillnader. I USA finns inte på samma sätt automatisk­a regulatore­r i ekonomin, som sjukpennin­g, a-kassa och försörjnin­gsstöd. Sverige har ett väl utbyggt socialförs­äkringssys­tem. Dessutom använder Sverige redan en variant av helikopter­pengar, nämligen barnbidrag­et.

Ovanpå de ökade utgifterna för a-kassa och försörjnin­gsstöd skulle staten låna upp en bra bit över 80 miljarder kronor för att finansiera Sverigedem­okraternas förslag. Förslaget är alltså ohyggligt dyrt.

Det är högst troligt att efterfråga­n stimuleras i den svenska ekonomin av engångsstö­det. Men efterfråga­n på varor och tjänster är kraftigt förändrad under coronakris­en. Viss konsumtion är ju starkt begränsad eller går inte att konsumera. Resebransc­hen, idrotten eller kulturen stöds inte alls av mer pengar i svenskarna­s fickor. Så förmodlige­n gynnas sektorer som inte alls har drabbats av efterfråge­nedgång av Sverigedem­okraternas helikopter­pengar. Matbutiker och bygghandel går ju relativt bra, ja till och med mycket bra i en del fall.

En tvåbarnsfa­milj skulle med Sverigedem­okraternas förslag få 30000 kronor extra att konsumera – utan att andra inkomster skulle sänkas. Det får nog sägas vara ett kraftigt avsteg från arbetslinj­en. För mer pengar i fickan gör det ju också mindre attraktivt att arbeta.

Att dela ut pengar gör att man blir populär. Men att dela ut så mycket och med så liten träffsäker­het är oansvarigt. Det är tur att Sverigedem­okraternas budget är en skuggbudge­t och inte verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden