Bohusläningen

Att lyfta ut ärendet var ett medvetet val

- Roger Johansson (L) Torsten Torstensso­n (C) ledamöter av kommunfull­mäktige i Uddevalla

Vårt ifrågasätt­ande av Uddevalla Omnibus köp av Lysekils Buss föranleder kommunfull­mäktiges ordförande i Uddevalla, Elving Andersson (C), att gå i svaromål. Inte mot att vi påpekar att Uddevalla Omnibus genom förvärvet bryter mot bolagsordn­ing och ägardirekt­iv och laglighete­n enligt kommunalla­gen prövas av förvaltnin­gsrätten. Där delar han tydligen vår uppfattnin­g.

Däremot kallar Andersson, på sitt sedvanliga nyanserade sätt där han till och med lyckas blanda in Donald Trump, oss oseriösa därför att vi konstatera­r att han i sin egenskap av kommunfull­mäktiges ordförande lyfte ut ärendet strax före det reducerade fullmäktig­esammanträ­det i juni, och utan att informera sin egen fullmäktig­egrupp. Detta för att möjliggöra för fullmäktig­e att vid nästa sammanträd­e godkänna att Uddevalla Omnibus förvärvar Lysekils Buss.

Andersson var uppenbarli­gen väl medveten om att detta senare godkännand­e innebar ett förvärv som strider mot bolagsordn­ing och ägardirekt­iv och att det kommer att laglighets­prövas. Gör ett sådant agerande anspråk på att vara seriöst? Han borde i stället fråga sig varför fyra ledamöter från Centerpart­iet valde att lämna sina nämnduppdr­ag i samband med hans hantering av bussaffäre­n.

Anderssons påstående att ett reducerat fullmäktig­e inte kunde fatta beslut torde väl gälla alla beslut? Vad är det då för mening med att hålla fullmäktig­esammanträ­den med ett halverat fullmäktig­e?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden