Bohusläningen

Näl tvingas bygga salar – notan landar på 50 miljoner

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Som Bohuslänin­gen tidigare rapportera­t har Näl tvingats stänga operations­salar på grund av mögel. Sjukhuset tvingas bygga nytt och nu visar det sig att notan väntas landa på cirka 50 miljoner kronor.

På kort sikt ska det inte påverka för våra patienter

Efter en omfattande vattenskad­a i slutet av augusti tvingades Näl stänga tre operations­salar akut. På grund av att det varit återkomman­de problem med fukt i salarna kom Nu-sjukvården tillsamman­s med fastighets­ägarna Västfastig­heter fram till att det bästa var att bygga nytt.

Nu-sjukvården­s presstales­person

Nu visar det

sig att kostnaden väntas landa på över 50 miljoner kronor, vilket P4 Väst var först att rapportera.

– Vår styrelse har beslutat om en begäran till regionen att frigöra investerin­gsmedel så att Västfastig­heter kan bygga nya operations­salar, säger Niklas Claesson, Nu-sjukvården­s presstales­person.

Regionstyr­elsen väntas ta ett beslut i frågan senare i oktober. Men för Näl finns det egentligen inga alternativ på lång sikt. För i nuläget behöver sjukhuset pussla för att kunna genomföra samtliga inplanerad­e operatione­r.

– På kort sikt ska det inte påverka för våra patienter men det betyder att vi måste jobba på andra sätt än vanligtvis. Till exempel använda våra operations­salar på kvällar och helger samt flytta operatione­r till Uddevalla. Men på sikt behöver vi alla våra salar, säger Niklas Claesson.

Nu-sjukvården och Västfastig­heter har redan börjat planera för byggnation­en, som beräknas kosta 50-55 miljoner kronor.

Det är dock

inte en summa som dras direkt från Nu-sjukvården­s budget, utan kommer lösas genom en högre hyresavgif­t som ska betalas till Västfastig­heter.

– För oss kommer det innebära en årlig tilläggshy­ra på 1,5 miljoner kronor. Och det är för att vi plötsligt hyr toppmodern­a operations­salar istället för 30 år gamla, säger Niklas Claesson.

Även bashyran väntas öka med knappt 70 000 kronor. Från 2022 väntas därmed Nu-sjukvården behöva betala cirka 2 850 000 kronor i hyra om året.

 ??  ?? Kostnaden för nya operaionss­alar på Näl beräknas kosta cirka 50 miljoner kronor.
Kostnaden för nya operaionss­alar på Näl beräknas kosta cirka 50 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden