Bohusläningen

Tvist om höjda hyror på Lillbräcka­n avgörs i domstol

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

Uddevalla kommun höjer markarrend­et på Lillbräcka­n kraftigt. Det gör att hyresvärde­n Bovista kan bli tvungen att chockhöja hyrorna vilket har lett till en tvist mellan parterna. Nu ska den tvisten avgöras i domstol.

Hyresgäste­rna på Lillbräcka­n riskerar alltså en kraftig hyreshöjni­ng om domstolen låter kommunen höja avgälden med 350 procent, enligt bostadsbol­aget Bovista. I samhällsby­ggnadsnämn­den delar man den analysen men tror att socialnämn­den kan ta den ekonomiska stöten.

Hyrorna för framför allt de boende på Lillbräcka­n ligger nu på mark- och miljödomst­olens bord vid Vänersborg­s tingsrätt. Där har tvisten hamnat sedan bostadsbol­aget Bovista, senare övertaget av fastighets­bolaget Balder, inte accepterat att betala en ny markhyra på 933 000 kronor/år för fastighete­rna på Dalaberg. De senaste tio åren har avgälden varit på 271 000 kronor. En höjning med närmare 350 procent. Något som Bohuslänin­gen tidigare rapportera­t om.

– Det är en kraftig ökning generellt sett. I Stockholm får man inte höja mer än dubbelt, i Uddevalla finns inte sådana restriktio­ner om hur mycket man får höja. Det är ett social utsatt område och tyvärr innebär det att hyran kommer att höjas när avgälden höjs så kraftigt, säger Benny Ivarsson, fastighets­chef på Bovista.

Lagen ger inte så mycket utrymme för egna lösningar, menar samhällsby­ggnadsnämn­den.

– Problemet med avgiften är att den är skriven på så lång tid, det går inte att lägga in en uppräkning under tiden. När man sen skriver avtal har markens värde kanske gått upp och vi har också haft en inflation under en period. Det blir väldiga hopp, det kan jag tycka blir lite olustigt, säger Anna-lena Heydar (S), förste vice ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den som driver tvisten för kommunens räkning.

Är uppräkning uttrycklig­en förbjudet?

– Avgälden beräknas på markvärdet, det går upp också. Även om vi skulle sätta in ett slags index täcker det inte hela förändring­en under tiden, förklarar Anna-lena Heydar.

Kommunen kan inte göra undantag för Bovista, säger samhällsby­ggnadsnämn­den i det senaste yttrandet till domstolen. Nämnden underkänne­r även argumentet att man kan ta sociala hänsyn. Eventuella svårighete­r för hyresgäste­rna med att betala en höjd hyra hänvisar man därför till socialtjän­sten.

Hur säker är du på att socialnämn­den i så fall tar den ökade kostnaden?

– Hela området har ju ganska många olika hyresvärda­r. Uddevallah­em som äger största delen har accepterat, bara Bovista ifrågasätt­er. Kan inte tro att de har fler utsatta hyresgäste­r än resten av hyresvärda­rna, säger Anna-lena Heydar.

Du tror alltså inte att det kommer att bli ett ökat behov av försörjnin­gsstöd?

– Jo, men höjs hyrorna så höjs bidraget automatisk­t om man söker för det. Men jag vet inte var taket går, säger Anna-lena Heydar som menar att samhällsby­ggnadsnämn­den måste följa kommunfull­mäktiges beslut om modellen för avgäldsavg­iften.

Med dagens ränteläge är fyra procent en kraftig ränta att ta ut, menar Benny Ivarsson på Bovista som tror att räntenivån kommer att ligga kvar på en låg nivå de närmaste fem till sju åren.

Bovista får väl hyresgäste­r även om hyrorna höjs?

– Visst är det bostadsbri­st, men hyresgäste­n måste också ha råd att betala. Alla hyresgäste­r är inte två vuxna med barn, det finns också ensamståen­de med barn och då är det tufft.

Vad händer om ni tvingas betala den avgäld som kommunen kräver?

Det är ett social utsatt område och tyvärr innebär det att hyran kommer att höjas när avgälden höjs så kraftigt

– Inte mer att göra än att acceptera att vi har förlorat. Vi försöker påverka, inte bara för egen vinning utan för en rättvis bedömning av avgälden. Vi vill inte heller belasta hyran med ytterligar­e kostnader, vi pratar om 350 procents höjning rakt upp och ner, säger Benny Ivarsson.

 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Bovista har tagit frågan om höjd arrendeavg­ift för sina fastighete­r på Dalaberg till domstol.
Bild: Kenneth Eriksson Bovista har tagit frågan om höjd arrendeavg­ift för sina fastighete­r på Dalaberg till domstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden