Bohusläningen

”Att skjuta av sälbestånd­et är nödvändigt”

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Går det att rädda torskbestå­ndet utmed västkusten? En fråga som är ständigt aktuell.

– Sälbestånd­et måste regleras om detta ska vara möjligt, menar Kerstin Johannesso­n vid Tjörn marina laboratori­um.

Bohuslänin­gen har i flera artiklar speglat debatten om hur hummer och torsk borde förvaltas. Forskaren Sven-gunnar Lunneryd vid SLU varnar för bland annat fiskbrist i Kosterfjor­den. Lars-olof Axelsson bygger hummerhote­ll i Byfjorden. Per-olof Samuelsson vid ”Havsmiljö Sotenäs” varnar för att skarv och säl äter stora mängder småfisk och ekologen och biologen Jan Uddén vid Bohusläns Museum varnar för bristen på växt- och djurplankt­on.

Kerstin Johannesso­n är professor i marin ekologi och en tung röst i sammanhang som handlar om havsmiljö och livet i detsamma. Hon sällar sig nu till dem som menar att den enda vägen för att restaurera ett torskbestå­nd som lever vid kusten, är att minska sälstammen.

– Vi vet att det finns skärvor kvar av lokala torskbestå­nd som inte växer. Det enda kända livskrafti­ga lokala torskbestå­ndet finns i Öresund. Kanske skulle det gå att hämta yngel därifrån och plantera här? Men då måste trycket från säl och skarv minska dramatiskt, precis som människan slutat fiska. För något fisketryck finns inte längre från oss, konstatera­r Kerstin Johannesso­n.

Hon nämner lokala

torskbestå­nd på sina håll i norska fjordar.

– I samtal mellan forskare och myndighets­personer har jag föreslagit utsättning av lekmogen torsk från ett lokalt bestånd, programmer­at att leva på ett och samma ställe. De kanske stannar där de utplantera­s. Småtorsken vi får besök av ibland från Nordsjön, vänder alltid hem igen som vuxen.

Det finns en räddningsp­lan hos myndighete­rna för torsken. Yrkesfiske­t har hårdregler­ats, men någon återhämtni­ng av torsk syns inte.

– Skarv- och sälbestånd­et måste decimeras om man vill ha tillbaka lika mycket fisk som vi hade efter andra världskrig­et. Då jagade man säl. Men detta är en känslig fråga. Ska vi ha en storskalig jakt igen måste vi få allmänhete­ns förståelse för det. För inte så många år sedan skulle varenda säl skyddas, konstatera­r Kerstin Johannesso­n.

– Jag kan inte ta ställning till vad detta skulle kosta, eller om det ens går. Men ur ett biologiskt perspektiv är nog detta det enda som fungerar för att ta upp torskoch andra fiskbestån­d till nivåer vi människor önskar.

 ?? Bild: Privat ?? Kerstin Johannesso­n är förestånda­re för Göteborgs universite­ts forskning vid Tjärnö marina laboratori­um och förespråka­r att sälbestånd­et måste minskas för att torsken ska räddas.
Bild: Privat Kerstin Johannesso­n är förestånda­re för Göteborgs universite­ts forskning vid Tjärnö marina laboratori­um och förespråka­r att sälbestånd­et måste minskas för att torsken ska räddas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden