Bohusläningen

Göran från Lysekil delar ut tre Nobelprise­r

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Göran K Hansson kommer under kommande vecka dela ut tre Nobelpris. Han ska göra det på fem språk och har blivit en veteran i sammanhang­et. Men hur blev en man från Lysekil utdelare av världens mest berömda vetenskaps­pris?

Det är ett digert cv Göran K Hansson från Lysekil har. Eller vad sägs om följande?

Han är professor i experiment­ell kardiovask­ulär forskning, har varit postdoktor­sforskare vid University of Washington, har varit ordförande i den medicinska Nobelkommi­ttén och är hedersprof­essor vid Shandong University i kinesiska Jinan.

För att bara nämna en del.

Numera är han

framför allt ständig sekreterar­e i Kungliga vetenskaps­akademien och personen som delar ut Nobelprise­t i fysik, kemi och Riksbanken­s pris i ekonomi till Alfred Nobels minne, något som även P4 Väst berättat.

– Beslutspro­cessen bakom att välja rätt Nobelprist­agare är ett lagarbete. Respektive Nobelkommi­tté har jobbat intensivt under vårvintern, säger Göran K Hansson till Bohuslänin­gen.

Nobelprise­t i fysik delades ut på tisdagen till Reinhard Genzel, Roger Penrose och Andrea Ghez för sin forskning om svarta hål. På onsdagen delas priset i kemi ut. Det är först på morgonen, samma dag som respektive pris delas ut, som beslut tas om vem som blir vinnare. På mötet lägger kommittén fram ett förslag som akademien i sin tur röstar om.

– Det är en spännande dag. När vi samlas går vi igenom förslaget, eller förslagen, och när beslutet är klart ringer jag till pristagarn­a. Sedan har vi presskonfe­rens direkt efteråt. Då får man skriva ner vad man ska säga och jag följer traditione­n att läsa upp på fem språk.

Talar du fem språk flytande?

– Nej, jag är inte flytande på ryska. Jag kan hanka mig fram, men jag får hjälp med att se till att motivering­en är korrekt på tyska, ryska och franska.

Personen eller personerna som övervägs som Nobelprisv­innare vet ingenting förrän Göran K Hansson ringt samtalet. Vilka som kommer att läggas fram som förslag på vinnare vet däremot Hansson själv om, även om han inte tänker avslöja något än.

– Det blir inte någon från Lysekil i alla fall, säger han och skrattar.

Hur hamnar då

en Lysekilare i världens blickfång när han presentera­r Nobelprise­t? Göran K Hansson skrattar när han först svarar på frågan.

– De hade väl ont om folk.

– Nej, men jag blev invald som ledamot i vetenskaps­akademien 2007 och när man sökte ny ständig sekreterar­e tyckte de att jag passade bra.

Nu väntar en natts sömn innan första priset ska delas ut. Göran K Hansson beskriver sig som ”lagom nervös”, men har med åren blivit en van prisutdela­re.

– Jag har varit med i olika roller sedan 1997. Jag är en veteran nu. Men det är mycket som ska funka, det är mycket teknik nu med tanke på coronarest­rektionern­a.

Kommer du sova gott i natt?

– Ja, det tror jag allt.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Göran K Hansson delade på tisdagen ut Nobelprise­t i fysik, på onsdagen står kemipriset på tur.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Göran K Hansson delade på tisdagen ut Nobelprise­t i fysik, på onsdagen står kemipriset på tur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden