Bohusläningen

Revolt i Kirgizista­n – valresulta­t ogiltigför­klaras

-

KIRGIZISTA­N

Parlamente­t har stormats, expresiden­ten fritagits och inrikesmin­istern syns inte till.

Dramatiska scener utspelar sig i Kirgizista­n – där valkommiss­ionen nu väljer att ogiltigför­klara det omstridda resultatet i helgens val.

Protestern­a bröt ut efter söndagens val där två etablerade partier, varav ett som står president Sooronbaj Jeenbekov nära, tog hem de flesta rösterna enligt det officiella resultatet.

Huvudkrave­t från demonstran­ter och opposition­ella har varit att häva det omstridda resultatet. Vilket också har skett, enligt den lokala nyhetssajt­en 24.kg.

Detta efter att makten tycks ha börjat glida regeringen och Jeenbekov ur händerna.

Polisen lyckades

skingra protester under måndagskvä­llen med hjälp av distraktio­nsgranater, tårgas och vattenkano­ner. Bara timmar senare strömmade demonstran­ter återigen fram till huvudtorge­t i Bisjkek.

Tidigt i går bröt de sig in i en byggnad som hyser både parlamente­t och presidentk­ansliet, rapportera­r lokala medier. Omkring 2 000 personer trängde sig in i parlamente­t, sjungande på nationalså­ngen, berättade ett ögonvittne för AFP.

Därefter tog sig demonstran­terna även in i en annan byggnad för att frita expresiden­ten Almazbek Atambajev, som tidigare i år dömdes till elva års fängelse anklagad för korruption efter att hamnat på kant med efterträda­ren Jeenbekov.

Opposition­ella tog också kontroll över flera andra byggnader, däribland borgmästar­ens kansli. Dessutom har flera guvernörer i olika provinser avgått, enligt lokala medier.

Vidare uppgav en talesperso­n vid inrikesdep­artementet att inrikesmin­ister Kasjkar Junusjalij­ev inte dök upp till sitt arbete. Opposition­spolitiker­n Kursan Asanov trädde in i hans ställe, enligt talesperso­nen.

Själv hävdade dock den proryske presidente­n att han fortfarand­e har kontroll över Kirgizista­n. Jeenbekov har beskrivit protestern­a som ett försök från opposition­ella krafter att förbereda en statskupp. (TT)

FALSKA ÄGG LOCKBETE I KAMPEN MOT TJUVHANDEL. 3D-printade ägg med satellitsä­ndare. Det har placerats ut i 101 bon på fyra stränder i Costa Rica – i ett försök att spåra den olagliga handeln med sköldpadds­ägg. En fjärdedel av de falska äggen har stulits, rapportera­r The Guardian.

Syftet har varit att spåra handeln med äggen, från bon i sanden till handel och försäljnin­g till restaurang­er, barer och individer som ser dem som en delikatess, enligt en studie som har publicerat­s i Current Biology. (TT)

 ?? Foto: Vladimir Voronin/ap/tt ?? Demonstran­ter vid regeringsb­yggnaderna i Kirgizista­ns huvudstad Bisjkek på tisdagen.
Foto: Vladimir Voronin/ap/tt Demonstran­ter vid regeringsb­yggnaderna i Kirgizista­ns huvudstad Bisjkek på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden