Bohusläningen

Sonen ljuger om mobilen

Stina Hindström, leg. psykolog, svarar på frågor om föräldrask­ap

- Har du frågor till GP:S relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Hej Stina!

Hur ska man göra för att uppfostra sina barn till att respektera det man säger utan att använda hot och straff? Vår tioåring tar med sig mobilen till skolan trots att han inte får. Låter som ett i-landsprobl­em, men det bottnar ju i att han inte respektera­r regler och ljuger för oss.

AN

Hej AN!

Synen på barnuppfos­tran har ändrats mycket i Sverige det senaste halvseklet. Det är många föräldrar som, precis som du, vill bort från en auktoritär uppfostran med hot och straff. Få föräldrar säger att de vill ha barn som alltid lyder. De flesta vill ha barn som vågar stå för sin åsikt, säga från vid orättvisor och är nöjda med sig själva. Samtidigt vill såklart föräldrar att barn ska följa gemensamma regler och acceptera familjens ramar. Då kan problem som det du skriver om uppstå.

Som såklart ska tas på allvar även om det uppstår i ett I-land.

Du skriver att din son inte respektera­r regeln och ljuger. Bristande respekt från barn handlar ofta om att barnet själv inte upplever sig respektera­t. Jag är i ert fall dock inte så säker på att det alls handlar om bristande respekt. Det är lätt att från ett vuxenpersp­ektiv förstå varför du tolkar det så. Det är viktigt för dig att mobilen stannar hemma och när han ändå tar med den blir du arg och besviken. Vi föräldrar uttrycker oss ibland lite slarvigt, vi säger att barnet inte respektera­r eller lyssnar på oss men det vi egentligen menar är att vi känner oss arga, sårade och maktlösa när barnen inte gör som vi säger och vill – eller rakt av ljuger för oss. Känner du igen dig det? Kanske kan du på ett lugn och sakligt sätt berätta det för din son och tala om för honom vad du behöver, till exempel att han berättar varför mobilen följer med trots er regel.

Tioåringar är vanligtvis ganska bra på att sätta ord på vad de tänker, känner och vill. De brukar kunna se saker från andras perspektiv och förstår poängen med regler om de får en bra förklaring på vad syftet med regeln är. Det är svårt för alla att följa regler vi inte förstår poängen med eller inte tycker är så viktiga.

Fundera gärna på hur många regler du själv bryter på en vecka. Jag äter till exempel ofta sötsaker mitt i veckan fast det är lördagsgod­is som gäller i vår familj. Jag går även mot röd gubbe ibland.

Tioåringar­na är väldigt intressera­de och påverkade av vänner. De börjar även så smått ifrågasätt­a sina föräldrar och ha lite hemlighete­r. Allt det är en del i den helt normala utveckling­sprocessen mot att bli en självständ­ig individ. Men det kan då bli svårt att leva upp till både vuxnas och kompisars förväntnin­gar. För många tioåringar är kompisarna­s åsikter jättevikti­ga. Det är därför viktigt att ha en relation där barnet kan och vill berätta hur det är med vännerna, saker som händer och vad barnet tänker och känner, både online och i den fysiska världen.

Så undersök vilka regler de andra barnen har kring att ta med mobilen. Prata med föräldrarn­a och se om ni kanske kan komma fram till en gemensam hållning. Berätta för er son vad ni bestämmer – och varför.

Kring att ljuga så vill vi såklart att våra barn ska vara ärliga, men att alltid göra som man ska och säga som det är har sina nackdelar. Är du till exempel alltid sanningsen­lig mot din chef, dina vänner och familjen? Personer som aldrig anpassar sina svar brukar faktiskt ofta få problem i sociala situatione­r.

Din fråga är stor och därför inte helt enkel att svara kort på. Läs gärna ”Med känsla för barns självkänsl­a” av Petra Krantz Lindgren och ”Vad alla föräldrar borde veta-barnets första 12 år” av Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni.

Varmt lycka till!

Det är svårt för alla att följa regler vi inte förstår poängen med eller inte tycker är så viktiga

 ?? Bild: Sirinarth Mekvorawut­h ??
Bild: Sirinarth Mekvorawut­h
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden