Bohusläningen

Svenska stjärnor ska kartlägga hur mensen påverkar

- Källa: 1177

USA:S och Finlands fotbollsla­ndslag har gjort det. Likaså Chelseas damer. Nu ska de svenska skidskytta­rna kartlägga hur åkarna påverkas av menstruati­onscykeln. Något man knappt har pratat om tidigare.

– Det är skandal att man inte ens vet själv hur man påverkas, säger Mona Brorsson.

Hur menstruati­onscykeln påverkar träning är fortfarand­e ett ganska outforskat ämne. Mensen och svängninga­rna i cykeln har länge setts som något privat, som man tar hand om själv.

De senaste åren har det dock dykt upp såväl forskning på ämnet som organisati­oner, som vill kartlägga sina idrottare gällande menstruati­onen. Stora fotbollsor­ganisation­er, som Chelseas klubblag och USA:S landslag, använder en app där spelarna matar in när de får sin mens samt relaterade symptom för att man i förlängnin­gen ska kunna anpassa träningssc­hemat och på så vis förhoppnin­gsvis nå bättre resultat och minska skaderiske­n.

I Sverige har

det varit relativt tyst kring ämnet, men i skidskytte­landslaget börjar man nu i alla fall att tänka på det. Och prata om det. I vinter väntas det första steget mot en kartläggni­ng tas.

– Egentligen är vi i vår början på den tanken och i början på att framför allt lära oss mer. Men det finns en början på saker och det känns jättebra, säger den nya sportchefe­n Anna Maria Uusitalo.

– Vi har tänkt att vi ska få in det i de aktivas träningsda­gbok, om de har menstruati­on eller inte, så att man kan följa det. Det kan vara ett första steg för de aktiva. Det här måste ske i flera steg och jag tror att vi kanske måste ta ett ansvar att hjälpa forskninge­n, vi kommer att behöva vara en del av det.

Initiative­t välkomnas av landslagså­karna.

– Ja, absolut, säger VM- och Os-guldmedalj­ören Hanna Öberg.

– Jag tycker att det känns som någonting där idrotten faktiskt ligger långt efter för kvinnor. Det är en av de absolut största fysiologis­ka skillnader­na mot killarna och absolut någonting jag tycker att man borde jobba mer med.

Mona Brorsson är

också positiv: – Det är jättevikti­gt. Det är skandal att man inte ens vet själv hur man påverkas. Det är ju något som händer halva befolkning­en och man har fortfarand­e så lite kunskap om det.

Brorsson berättar att samtalskli­matet mellan åkarna ändå är öppet och att man där enkelt kan berätta om hur man känner sig.

– Men hormonerna går upp och

 ??  ?? Mona Brorsson och Hanna Öberg välkomnar förbundets plan att försöka kartlägga hur menscykeln påverkar deras träning.
Mona Brorsson och Hanna Öberg välkomnar förbundets plan att försöka kartlägga hur menscykeln påverkar deras träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden