Bohusläningen

Kommuner kommer att sakna turnén

Melodifest­ivalens inställda turné blir en i raden av missade möjlighete­r för flera svenska städer. För mindre orter som Eskilstuna gav evenemange­t både ekonomiska vinster och stolta medborgare.

- TT

Det blir ingen Melodifest­ivalturné nästa år. I stället sänds alla deltävling­arna från Stockholm. Nyheten kom som ett tråkigt besked för de städer som hade hoppats på att få vara värd åt det populära evenemange­t.

Micke Lönngren, evenemangs­chef för Destinatio­n Eskilstuna, där andra chansen hölls förra året, vet vad ett sådant evenemang kan betyda för staden.

– Vad det ger är att det skapar en stor stolthet hos invånarna, man får näringsliv­et att gå samman och det stärker besöksnäri­ngen, säger han.

I Eskilstuna finns

107 000 invånare. I städer av den storleken är det kanske extra speciellt med så stora evenemang tror Micke Lönngren, som har arbetat målmedvete­t för att göra staden mer attraktiv just i sådana här sammanhang.

– Här blir något som Melodifest­ivalen jättestort och folk sluter verkligen upp kring det, säger han.

Den mediebevak­ning som skedde då gav staden uppmärksam­het för motsvarand­e 340 miljoner kronor, enligt Micke Lönngren. Samma vecka ökade också beläggning­sgraden på stadens hotell med 16 procent – vilket naturligtv­is dessutom gav utslag hos restaurang­er och barer.

Stockholm, Göteborg och

Malmö brukar vara självskriv­na som värdstäder. Och i Göteborg tycker man att det är tråkigt att Melodifest­ivalen uteblir nästa år.

– Det är ett sätt att visa upp sin stad och det kommer vi inte att kunna göra på det sättet nästa år. Så det är bara att hoppas att de kommer tillbaka 2022, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg och company som är ansvariga för turistnäri­ngen i staden.

Samtidigt menar han att det bara är ett i raden av evenemang som ställs in.

– Melodifest­ivalen är ett jättebra arrangeman­g men det trumfar inte konsertern­a på Ullevi som skulle ha hållits i somras, eller Göteborgsv­arvet.

 ?? Bild: TT ?? Micke Lönngren, evenemangs­chef för Destinatio­n Eskilstuna.
Bild: TT Micke Lönngren, evenemangs­chef för Destinatio­n Eskilstuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden