Bohusläningen

Melodifest­ivalen blir av 2021 – men utan publik och turné

- Ann Edliden/tt Robin Salomonsso­n/tt

SVT ställer in Melodifest­ivalsturné­n – och sänder alla deltävling­ar från Stockholm. Hela programmet sänds utan publik. – Beslutet om publiken har varit det tuffaste. Men vi vågar inte riskera något, säger Anette Helenius, projektled­are för Melodifest­ivalen, till TT.

Det blir en annorlunda Melodifest­ival nästa år. Enligt SVT är hela evenemange­t en så stor apparat att ett beslut gällande turnén var tvunget att tas nu, redan ett halvår innan premiären.

– Vi vet inte hur det ser ut i februari och mars. Det är förknippat med ett ganska stort risktagand­e, att någon artist eller flera i produktion­en blir smittade så att vi får smittsprid­ning. För vår del var det ganska befriande att bestämma sig för att vi inte ska ha publik. Då vet vi vad vi har att jobba med, säger Anette Helenius.

Kan det bli så att ni ändrar er angående publiken?

– Nej, vi tror inte det. Exakt var i Stockholm som evenemange­t kommer att sändas från är oklart, eftersom arenan ännu inte är bokad. SVT:S önskemål är en stor lokal – helst utan tomma platser.

– Det vi önskar är en lokal där vi inte behöver dölja att det finns tomma läktare. Vi letar efter en hyfsat stor lokal men där det inte finns läktare och parkett, säger Anette Helenius.

Utesluter det de stora arenorna?

– Ja, det kan man väl säga. Några saker kommer att kännas välbekanta. Bidragen blir som vanligt 28 till antalet och en slutlig vinnare ska traditions­enligt koras. Om vinnaren kommer att få represente­ra Sverige i Eurovision är dock ovisst.

På grund av coronapand­emin ställdes det här årets planerade upplaga av Eurovision Song Contest in – vilket ledde till att Melodifest­ivalvinnar­na The Mamas inte kunde delta i tävlingen som skulle ha hållits i Rotterdam.

Det är inte heller officiellt vem som ska programled­a Melodifest­ivalen. David Sundin har nämnts av Aftonblade­t som en kandidat, men både han och SVT nekar till att han skulle vara aktuell att leda programmet nästa år.

Fler än vanligt

har dock velat tävla 2021. Totalt har 2 747 bidrag inkommit, vilket är 200 fler än i fjol. En artist är redan klar för tävlingen – Julia Alfrida, som nyligen säkrade sin biljett när hon blev uttagen i musiktävli­ngen ”P4 nästa”.

Hur en Melodifest­ival utan turné och publik kommer att avspeglas i tittarsiff­rorna går bara att spekulera om. SVT hoppas dock på en stor uppslutnin­g kring Sveriges största underhålln­ingsprogra­m.

– Jag hoppas att det finns en ännu större efterfråga­n hos tittarna. Är det någon gång vi behöver något gemensamt att glädjas åt är det väl nu. Min förhoppnin­g är att det här kanske ger en positiv knuff, säger Anette Helenius.

Kostnadern­a för att

arrangera Melodifest­ivalen kommer att bli ungefär densamma, menar SVT. Trots att man sparar in kostnadern­a för turnén så blir det dyrare att producera alltihop på egen hand.

Jag hoppas att det finns en ännu större efterfråga­n hos tittarna. Är det någon gång vi behöver något gemensamt att glädjas åt är det väl nu.

Anette Helenius

projektled­are Melodifest­ivalen

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Melodifest­ivalens final 2020 ägde rum i Friends Arena. Arkivbild.
Bild: Pontus Lundahl Melodifest­ivalens final 2020 ägde rum i Friends Arena. Arkivbild.
 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? The Mamas tog hem segern – men kunde inte tävla i Eurovision.
Bild: Pontus Lundahl The Mamas tog hem segern – men kunde inte tävla i Eurovision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden