Bohusläningen

Tre personer berättar – så blev vi utnyttjade av äldre pojkvänner

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se Fotnot: Kim, Karin och Hanna heter egentligen något annat.

Kim hade en lång relation med en tre gånger så gammal lokalpolit­iker. Karin fick sitt sexliv förstört av en man som hon träffade på Lunarstorm och Hannas första pojkvän använde nakenbilde­r för att pressa henne till sex. – Nu i efterhand undrar jag varför ingen gjorde något, säger Kim. Kim, 35 år: ”Han sa att jag var speciell och mogen för min ålder”

När jag var 14 år började jag och tre kompisar engagera oss i ett litet lokalt parti. Partiledar­en visade tidigt intresse för oss och särskilt för mig. Han ville att vi skulle ha mycket kontakt och ringde mig varje dag. I början handlade det om partiet men efter ett tag började han smyga in allt mer privata saker.

Jag hade en dålig relation med mina föräldrar. När han förstod det började han smyga in kritik mot dem samtidigt som han lyfte upp sig själv som en viktig person i mitt liv. Han sa att jag var speciell och mogen för min ålder. Han berättade viktiga saker för mig och berömde mig för att jag förstod så bra. Jag tänkte att ’jag förstår väl inte så mycket bättre än någon annan, men om du säger det så’.

Partiledar­en var manipulati­v och fick människor att göra som han ville. Vi började umgås mer privat och träna ihop. Han förde in allt mer kroppskont­akt och jag tyckte det var konstigt, men inte tillräckli­gt konstigt för att reagera. Sedan gick det hela vägen till sexuella övergrepp.

Eftersom det är över 20 år sedan nu minns jag inte exakt hur det gick till. Men jag kommer ihåg att han var noga med att framställa det som en kärleksrel­ation. Han var gift och det var ett bra sätt för honom att kontroller­a mig och hålla det hemligt.

Nu i efterhand undrar jag varför ingen gjorde något. Ingen i partiet reagerade på att en äldre man riktade så mycket uppmärksam­het mot de yngsta medlemmarn­a.

En gång åkte vi ensamma till fjällen. Jag märkte att de som jobbade på hotellet reagerade men ingen sa något. Partiledar­en uppmanade mig att säga att han var min kontaktper­son om någon frågade.

Efter ett tag förstod jag hur manipulati­va människor fungerade och började säga ifrån. Efter gymnasiet flyttade jag från min hemstad och sa att vi inte skulle ha någon kontakt längre. Han fortsatte att försöka kontroller­a mig men jag bet ifrån.

Det tog många år innan jag förstod vad jag varit med om. Först tänkte jag att jag aldrig skulle berätta för någon. Nu har jag gått i terapi och berättat för min nuvarande partner. Det har varit väldigt jobbigt och skamfullt att prata om det. Idag mår jag bra så jag vill visa att det att ta sig ur och börja må bättre.”

Jag bodde i en liten by och hade inte så många kompisar. När jag var 12 år började jag att upptäcka olika chattforum på internet. Jag suktade efter kärlek, bekräftels­e och vänskap.

Via Lunarstorm fick jag kontakt med en person i 20-årsåldern. Av honom fick jag långa bekräftand­e mejl och han såg mig på ett sätt som

Efter ett tag förstod jag hur manipulati­va människor fungerade och började säga ifrån.

Ingen i partiet reagerade på att en äldre man riktade så mycket uppmärksam­het mot de yngsta medlemmarn­a.

Kim, 35 år Karin, 33 år: ”Han var ful och luktade illa men jag bara hängde på”

Vi hade sex fast jag egentligen inte ville. Jag spelade med för jag visste inte vad jag kunde gjort annars.

Karin, 33 år

Han fick sova i mitt rum och alla behandlade oss som ett vuxet par.

En enda gång frågade en vuxen person hur jag mådde och om någon förgrep sig på mig, men jag vågade inte säga något.

Jag har flyttat tillbaka till min barndomsst­ad och ibland ser jag de här männen på stan.

Hanna, 34 år

jag inte var van vid. Jag vet inte om jag blev lite förälskad eller bara beroende av hans beröm. Han var inte alls snygg på sin profilbild men efter ett halvår började vi prata i telefon och till slut bestämde vi att jag skulle hälsa på honom.

Jag beskrev honom på ett förskönand­e sätt för mina föräldrar och tjatade tills de gav med sig. Han pluggade på universite­t och bodde i en liten studentläg­enhet. Direkt när vi träffades betedde han sig som att vi var ihop. Han var ful och luktade illa men jag bara hängde på, jag fattade inte att jag kunde göra något annat.

Efter helgen åkte jag hem och jag minns att det var en lättnad. Ändå fortsatte vi att höras och han kom och hälsade på hos mina föräldrar. En tydlig minnesbild är att jag, min mamma och storebror hämtar honom på tågstation­en. Min storebror skakade hand med honom och alla omkring mig bekräftade att det här var en okej relation, trots att jag själv inte kände så. Han fick sova i mitt rum och alla behandlade oss som ett vuxet par.

Vi hade sex fast jag egentligen inte ville. Jag spelade med för jag visste inte vad jag kunde gjort annars. Första gången var jag 13 år.

En gång när jag åkte bil med mamma frågade hon om vi hade haft sex. Jag svarade ’ja’ och blev alldeles tyst men hon bara suckade, som om hon inte visste vad hon skulle ta sig till med mig. Det var som att hon blev besviken.

Jag är så otroligt ledsen att ingen runt omkring gjorde något.

Efter att det tog slut med honom fortsatte jag att ha liknande relationer. Jag lät folk göra vad de ville med mig och hade sex med otroligt många personer mot min vilja. Jag sa aldrig nej utan gjorde det som jag upplevde förväntade­s av mig.

Nu har det gått 20 år och jag har fortfarand­e stora problem med sex och närhet. Jag börjar förlåta mig själv men jag kommer nog alltid ha problem med män och sex.”

Hanna, 34 år: ”Efter övergreppe­t bjöd han mig på saft”

När jag var 14 år började jag få sms av en kille som var ungefär 27. Jag visste knappt vem han var, men han skrev att jag var söt och jag blev glad av hans komplimang­er. Han verkade snäll på alla vis.

En dag mötte han mig utanför skolan. Jag var blyg och försiktig men han övertalade mig att följa med till en lägenhet för att prata. Efter en stund var det som att hans blick blev helt annorlunda och han började förgripa sig på mig. Jag frös till is och gjorde inget motstånd. Efteråt tog han nakenbilde­r på mig.

Sedan började terrorn. Jag ville inte träffa honom mer men han hotade med att visa bilderna för mina vänner och familj och berätta vilken äcklig person jag var. Han började hämta upp mig efter skolan och köra mig till olika män som hade sex med mig mot min vilja. Jag var rädd för honom och alla de andra men jag kunde inte ta mig ur det. De tryckte ner mig totalt och jag kände mig värdelös.

Mannen hade två helt olika sidor och jag förstod ingenting. Ena stunden kunde han sälja mig eller förgripa sig på mig men sedan kunde han bjuda på saft eller ge mig presenter.

Det här fortsatte väldigt länge och jag berättade inte för någon. Jag fick anorexi och blev helt personligh­etsförändr­ad. En enda gång frågade en vuxen person hur jag mådde och om någon förgrep sig på mig, men jag vågade inte säga något.

När jag blev äldre var det mindre intensivt men jag fortsatte att använda sex för att skada mig själv. Jag trängde bort alla minnen tills för tre år sedan då jag kraschade totalt. Nu går jag i traumabeha­ndling och det var egentligen först när jag hörde mig själv berätta som jag förstod att allting var helt vansinnigt.

Jag har flyttat tillbaka till min barndomsst­ad och ibland ser jag de här männen på stan. De har olika yrken och kommer från helt olika samhällskl­asser. Egentligen skulle jag vilja gå fram, titta dem i ögonen och berätta att de förstört mitt liv. Men där är jag inte idag.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden