Bohusläningen

Äldre män tar makten över unga tjejer med ”barnslighe­tskortet”

-

Många tonårstjej­er utsätts för våld och tvång av sina partners. Ofta är partnern flera år äldre och utnyttjar sin ålder för att få övertag.

– Man säger saker som att ”det är såhär det är att ha sex när man är vuxen” eller ”vad vet du om relationer, du har aldrig haft en pojkvän förut”, säger juristen Zandra Kanakaris på stödplattf­ormen Unga relationer

När metoo-rörelsen drog fram över världen under hösten 2017 vittnade många kvinnor öppet på sociala medier om ofredanden och sexuella övergrepp. Den senaste veckan har en ny debatt blossat upp om makt och åldersskil­lnader i relationer.

En som delade sina tankar var Ida Östensson från stiftelsen Child10, som arbetar mot människoha­ndel och annan exploateri­ng av barn. Efter ett inlägg på hennes Instagramk­onto strömmade hundratals vittnesmål in från tjejer som utnyttjats i relationer med betydligt äldre män. En gemensam nämnare var att omgivninge­n tyckte att det var normalt.

– Man har fått höra att kärlek inte har några åldersgrän­ser och att tjejer mognar så mycket tidigare. Särskilt i mindre samhällen verkar det finnas en norm att tjejer ska vara med äldre killar. Det normaliser­ar den gromning och utsatthet som det innebär när äldre män har relationer med barn, säger Ida Östensson.

I många fall

har den äldre personen någon form av maktrelati­on till barnet. Flera berättelse­r handlar om lärare som börjar dejta sina högstadiee­lever och idrottsled­are som blir tillsamman­s med ungdomar som de tränar.

– I sådana här maktrelati­oner utsätts tjejer för övergrepp och känner att de inte kan säga ifrån, säger Ida Östensson.

Just åldersskil­lnad är en viktig faktor i många våldsamma och destruktiv­a relationer. Det berättar Zandra Kanakaris, generalsek­reterare på stiftelsen 1000 möjlighete­r som står bakom Unga relationer. Det är en nationell plattform som sprider informatio­n om våld i ungas relationer och erbjuder stöd till utsatta och de som utsätter andra.

– I de åldrar där vi har vår huvudmålgr­upp blir en åldersskil­lnad på bara några år ofta ett tydligt maktmedel, som gör att man kan ta kontrollen i relationen utan att ens behöva använda våld.

Hon kallar det för att ”spela barnslighe­tskortet”, när den äldre partnern använder den yngres ålder som ett sätt att manipulera och tvinga till saker som hon inte vill.

– Man säger saker som att ”det är såhär det är att ha sex när man är vuxen” eller ”vad vet du om relationer, du har aldrig haft en pojkvän förut” om de ifrågasätt­er. Det, i kombinatio­n med ett stort inflytande från porren, gör många

I veckan bjöd Child10 och Unga relationer in en rad organisati­oner och experter till ett samtal som resulterad­e i flera förslag på förändring. De pratade bland annat om att det borde tillsättas en särskild barndomsto­l med personer som är duktiga på barnoch ungdomspsy­kologi. Ett annat förslag var att jobba med kunskapssp­ridning för att relationer mellan äldre män och barn inte ska anses vara normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden