Bohusläningen

Fakta: #Bygmyndiga­barn

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

En hashtagg som startades av Ida Östensson efter att hon fått in hundratals vittnesmål från tjejer som blivit utnyttjade i relationer med äldre män. Med den vill hon visa hur utsatta personer mellan 15 och 17 år kan vara. unga tjejer väldigt utsatta när det kommer till sexuellt våld.

Förra året hade

organisati­onen omkring 1 500 stödkontak­ter med tjejer mellan 13 och 20 år som utsatts för någon typ av våld av en nuvarande eller tidigare partner. I hälften av fallen är åldern på partnern okänd. I övriga fall är var femte över 20 år och nära 40 procent över 18 år.

Det är inte i sig olagligt att ha en relation med en yngre person, så länge han eller hon är över 15 år. Diskussion­en handlar i stället ofta om huruvida det är moraliskt riktigt med tanke på den maktobalan­s som kan uppstå. Zandra Kanakaris tycker att gruppen unga tjejer mellan 15 och 17 år hamnar i en gråzon som det borde talas mer om.

– Det vi ser hos oss är att det är en väldigt utsatt grupp som kan råka illa ut. De under 15 har åtminstone visst skydd i lagen. Det saknar de som fyllt 15. Men är det verkligen lämpligt att vara ihop med en femtonårin­g när man är 27? Jag tror att vi behöver prata mer om hur vi ska skydda den här gruppen unga tjejer.

I den allmänna

opinionen kan man kanske märka en mer negativ inställnin­g till äldre män som har relationer med yngre tjejer jämfört med för några decennier sedan. Men den märks inte hos ungdomarna, anser Zandra Kanakaris.

– De som är unga nu har vuxit upp med att de sedan väldigt ung ålder kontaktats av äldre män på sociala medier med olika förfrågnin­gar om att skicka nakenbilde­r eller ha sex. För dem är det helt normaliser­at. Steget är inte särskilt långt till att inleda en relation med en äldre man. Uppenbarli­gen finns också en stor mängd killar och män som tycker att de har rätt att ha relationer med tjejer som fortfarand­e är barn.

Som förälder till en ung tjej som är ihop med en äldre kille tycker hon att man bör prata om våld och gränssättn­ing, att det aldrig får finnas press i relationen och att man inte ska göra något för att bevisa att man är ”mogen”.

– Det är också viktigt att hjälpa till att placera ansvaret där det hör hemma. Vi hör berättelse­r från tjejer som till exempel kan ha tjatat länge hemma om att få sova hos sin pojkvän. När de väl får det blir de utsatta för övergrepp och lägger ansvaret på sig själva, eftersom de fått det här vuxenansva­ret att sova över.

Det är olagligt att förmå en person under 18 år att göra sexuella handlingar mot betalning. Det gäller inte bara pengar utan kan handla om knark, kläder eller husrum.

Preskripti­onstiden för sexualbrot­t mot barn börjar löpa när barnet fyller 18 år. Anledninge­n är att många klarar av att berätta först när de blivit äldre.

 ?? Illustrati­on: Marie Asklid ??
Illustrati­on: Marie Asklid
 ?? Bild: Privat ?? Zandra Kanakaris.
Bild: Privat Zandra Kanakaris.
 ?? Bild: Privat ?? Ida Östensson
Bild: Privat Ida Östensson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden