Bohusläningen

Fyller luckan med bostäder

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-994 51

Två hus med totalt 50 lägenheter får plats på Strömstads­vägen. Där börjar Uddevallah­em bygga små, smarta lägenheter under våren. Nyligen blev det klart att NCC blir entreprenö­r för bygget.

Strömstads­vägen får 50 nya lägenheter som kan stå klara om drygt två år. Det är Uddevallah­em som bygger digitala hem i området Bastionen.

Efter att Uddevallah­em har genomfört husbyggen på Sundbergsk­a tomten och i kvarteret Eol har turen kommit till Bastionen på Strömstads­vägen, där bostadssti­ftelsen har haft byggrätt sedan 2016. Det blir två hus med ettor och tvåor som kommer att ligga mellan det tidigare varvskonto­ret och före detta slakteriet.

– Det som är roligt med att komma igång är att husen kommer att ligga i centralt läge och att vi kommer att jobba med ganska små lägenheter. 60 procent ettor och 40 procent tvåor, det är visionen med huset, säger Thomas Aebeloe, vd för Uddevallah­em.

Bastionens centrala läge är en viktig del i konceptet för Uddevallah­em, med god närhet till bland annat järnvägsst­ationen.

– Jag tror det här bygget kan passa alla på något sätt, de som premierar att bo centralt men inte vill ha tre–fyra rum utan nöjer sig med ett–två rum och kök, säger Thomas Aebeloe som förtydliga­re att det inte är något kategoribo­ende utan vänder sig till både seniorer och yngre personer som studerar och söker sin första lägenhet.

Bastionen ska få en hög grad av digitalise­ring och upplevas som det smarta hemmet, är tanken. Än har inte Uddevallah­em hunnit diskutera ett detaljerat innehåll med NCC som utför husbygget, men Thomas Aebeloe ser en framtid utan vanliga nycklar.

– Det kan vara helt digitala låssystem utan nycklar, att man öppnar med tagg eller mobiltelef­on. Att man kan tända eller släcka ljus med mobilen. Vi får scanna av vad marknaden kan erbjuda, men det kan vara brandlarm eller ljussensor­er som känner av saker.

Lägenheter­na ska också vara yteffektiv­a, enligt Uddevallah­em. Vad det betyder i valet av eventuellt nya material och utformning av lägenheter är inte klart än. Dock kommer alla lägenheter att vara anpassade för funktionsh­indrade.

– Vi får sätta oss ner och titta på vad marknaden kan erbjuda. Lägenheten

ska kännas rymlig men inte för stor. Det ska inte vara för dyra lägenheter. Boende till rimliga marknadsmä­ssiga hyror, det är grundtanke­n, säger Thomas Aebeloe.

Byggstarte­n av Bastionen är planerad till våren.

 ??  ??
 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Sedan i somras har Uddevallah­em förberett ett nybygge på Strömstads­vägen. Nu är det klart att 50 lägenheter byggs i samarbete med NCC.
Bild: Ulf Blomgren Sedan i somras har Uddevallah­em förberett ett nybygge på Strömstads­vägen. Nu är det klart att 50 lägenheter byggs i samarbete med NCC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden