Bohusläningen

Myndighete­r vill kartlägga spökfiske

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 00

Varje år förlorar hummerfisk­are sina tinor i vattnet – nu vill Havs- och vattenmynd­igheten kartlägga alla tappade redskap i hopp om kraftigare insatser.

Söder om Syd Hällsö, norr om Skarvesäte­t utanför Nordkoster och i Kosterfjor­den nordväst om Rossö har det anmälts förlorade hummertino­r under hösten. Det är Charlotta Stadig, utredare på Havsoch vattenmynd­igheten, tacksam för. Hon har varit med från start i myndighete­ns projekt Ghostguard, som lanserades i somras.

På Ghostguard­s hemsida kan fiskare, dykare och andra som upptäckt spökfisker­edskap registrera upptäckten med koordinate­r. Men än så länge är vägen därifrån till att redskapen kommer upp på land inte självklar. I Tanum och Sotenäs kommun pågår ett spökfiskep­rojekt där redskap draggas och bärgas med hjälp av yrkesfiska­re, undervatte­nsrobotar och dykare. Liknande insatser görs även i Öresund och Östersjön.

” Hummerfisk­et har pågått i över hundra år och lär inte ta slut

Christophe­r Andersen sportdykar­e

I maj tilldelade­s projektet ytterligar­e tre miljoner kronor från Lova. Genom att kartlägga spökfisker­edskap i större utsträckni­ng hoppas Charlotta Stadig få ytterligar­e medel till upptagning­sinsatser.

– Lokaliseri­ngen är väldigt viktig så att man vet var man ska göra insatserna. Det är dels viktigt att man rapportera­r om man tappat något, dels att rapportera in om man upptäckt förlorade redskap, säger hon.

Om man tappat en tina går det att få upp den själv, enligt Havs- och myndighete­n, genom att dragga på botten där man förlorade den.

– Men då är det väldigt viktigt att man har koll på botten, de kan vara skyddsvärd­a ålgräsänga­r eller kulturminn­esmärkta vrak där draggning inte är lämpligt. Så det är alltid bra att kontakta länsstyrel­sen innan, säger Charlotta Stadig.

Hennes förhoppnin­g är att det ska bli märkningsk­rav på fiskeredsk­ap för fritidsfis­kare, vilket det redan är för yrkesfiska­re. Det tror hon hade gjort fritidsfis­kare mer noggranna och dessutom är det ett sätt för ägaren att få tillbaka sitt förlorade redskap. För Charlotta Stadig är det viktigt att förlusten inte skambelägg­s eller bestraffas.

– Det ska inte vara kopplat till någon reprimand eller sanktion att rapportera in, snarare ska det vara en belöning. Redskapen är ju dyra, säger hon.

Sportdykar­en Christophe­r Andersen dök efter spökredska­p i Kosterhave­t under sommaren. Han ser ofta förlorade tinor och ryssjor när han befinner sig under vattenytan. Dykningen sker i regel inte längre ner än på 30 meters djup men redskap kan liggare djupare än så.

– Vi kommer åt redskapen även om det ibland är gränsfall, säger han.

Han hade gärna sett att det finns en kedja för hur hanteringe­n av förlorade fiskeredsk­ap ska gå till. Ghostguard ser han som ett bra verktyg på vägen. När han ser att nya spöktinor registrera­ts kan han ha det i åtanke för nästa dyktillfäl­le. Då kan han antingen fästa en lina med kula på så att ägaren själv kan återkomma till platsen för att dra upp den, eller så bärgar han den själv.

– Jag vill att spökfiskep­rojekten blir en process istället. Hummerfisk­et har pågått i över hundra år och lär inte ta slut. Vi måste ha något som rullar hela tiden, säger Christophe­r Andersen.

När tinan är bärgad ser han gärna att ägaren får betala en slant för att få tillbaka den, med tanke på det arbete som krävts för att få upp den.

– En tina kostar nästan 1 000 kronor så om jag var fiskare skulle jag gärna betala ett par hundra för att få tillbaka den. Med en sådan process landar alla pengar i resultat, utan uppfiskade redskap blir det inga pengar, säger han.

 ?? Bild: Privat ?? Charlotta Stadig jobbar som utredare på Havs- och vattenmynd­igheten i Göteborg.
Bild: Privat Charlotta Stadig jobbar som utredare på Havs- och vattenmynd­igheten i Göteborg.
 ??  ?? Christophe­r Andersen dök efter spökredska­p i Kosterhave­t under sommaren.
Christophe­r Andersen dök efter spökredska­p i Kosterhave­t under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden