Bohusläningen

Nu börjar älgjakten – men grisarna, då?

- Stefan Edman: stefan edman Biolog, författare

Runtom i Sverige samlas idag många av landets 280 000 jägare – för att fälla drygt 80 000–90 000 älgar, cirka en fjärdedel av den nuvarande älgstammen på sannolikt 350 000 djur. I år får lite drygt 380 älgar skjutas här i södra Bohuslän. Älgjakt är en viktig del av vilt- och skogsvårde­n, och älgkött är både gott och klimatsmar­t. Vi andra som älskar att vara i skogen får kolla in jaktskylta­r och annan informatio­n. Jägare och allmänhet måste tillsamman­s garantera trygghet och säkerhet.

Antalet fällda älgar har de senaste 20 åren minskat med uppemot 30 procent och är nu betydligt färre än de kanske 120 000 vildsvin som skjuts varje år. Men grisjakten måste ändå öka kraftigt om vi ska få bukt med dessa klövdjur som gått från i princip noll exemplar år 1980 till fler än 300 000 idag. Och den fortsatta trenden är snabb; en sugga brunstar nu på hösten och föder efter några månader en kull om fem–sex kultingar årligen (ibland två kullar). Klimatförä­ndringarna gynnar dem. Vildsvinen­s bökande kan ibland ha en positiv effekt på den biologiska mångfalden i marken. Men eländet de orsakar är ofantligt mycket större. Varje dygn sker 20 krockar med vildsvin på landets vägar, totalt cirka 8 000 olyckor om året, inte sällan med allvarliga personskad­or. Lantbruket­s årliga skördebort­fall kostar drygt en miljard kronor; djuren äter grödor och rötter i vall- och spannmålså­krar och bökar upp stenar som ibland skadar bondens maskiner. Kyrkogårda­r, golfbanor och trädgårdar hemsöks allt oftare av de hungriga nattaktiva djuren.

Samtidig inser vi att det springer omkring 1 000tals kilo mycket smakrik och klimatsmar­t mat ute i skog och mark! Merparten av grisarna som skjuts hamnar i jägarnas egna stekpannor. För att köttet ska få säljas till butiker och krogar krävs myndighets­kontroll på att det är fritt från trikiner. Nu har Livsmedels­verket ett förslag på gång som ska underlätta och snabba upp den här ofta tidsödande processen. Och Jordbruksv­erket skjuter till pengar för att stimulera jakt och försäljnin­g. Här och var börjar vildsvinsk­ött också serveras i skolmatsal­ar och andra delar av den offentliga sektorn. Det handlar också om att skapa nya attityder.

Jägarna får sedan några år använda så kallade värmesikte­n på vapnet så att de enklare kan lokalisera djuren i mörkret. Jakten är tillåten året runt och så kallade åtlar med ärter och liknande får läggas ut för att locka fram djuren. Kanske blir nästa steg att jakt också får ske från bil?

Vildsvinet är vaksamt och intelligen­t – och snabbfotat, sin massiva kropp till trots. Vi hade vildsvin i Sverige i äldre tider, arten hör till vår fauna. Men stammen måste nu reduceras kraftig och därefter skötas på en hållbar nivå. Så att den främjar istället för att förstöra en positiv utveckling av Sveriges landsbygd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden