Bohusläningen

En miljon svenskar kissar i vårt badvatten varje dag

- Tom Hagström styrelseme­dlem i föreningen Va-i-tiden

Kissa inte i badvattnet! “Jamen – det gör väl alla“? “Jo, men inte från högsta trampoline­n“. Historien kan låta kul, men får ett helt annat perspektiv när man betänker att bortåt en miljon svenskar dagligen kissar i våra badvatten. Inte bara på sommaren, utan varje dag – 365 dagar om året.

Så här ligger det till: Cirka 90 procent av befolkning­en, på tio miljoner, bor i städer och byar och är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnät­et. Övriga tio procent har egen brunn och eget avlopp.

Enligt organisati­onen Svenskt vatten är de kommunala vattenledn­ingarna så dåligt underhålln­a att cirka 20–25 procent av vattnet försvinner genom läckage på väg till konsument. Det finns ingen anledning att anta att förhålland­ena är bättre när det gäller avloppsnät­et – snarare tvärtom eftersom vattenförl­ust innebär minskade intäkter för kommunen och därmed bevakas bättre.

Enligt samma organisati­on har vi 1 700 reningsver­k, som alla ligger i anslutning till sjöar, hav eller vattendrag. Det finns 10 000 mil ledningar motsvarand­e 2,5 varv runt ekvatorn. Utöver läckor i ledningar och pumpstatio­ner måste reningsver­k emellanåt brädda (det vill säga släppa ut vatten orenat) vid överbelast­ning.

Om vi välvilligt antar att de kommunala reningsver­ken – med ovanståend­e brister inräknat – har en reningsgra­d på 90 procent, så innebär det att tio procent, det vill säga urin från en miljon människor, dagligen släpps ut orenat i våra vattendrag.

De enskilda avloppen då? Ja, de ansluter i princip aldrig till något vattendrag. De mynnar alltid på land i en markbädd eller stenkista vilket ger möjlighet för växtlighet att tillgodogö­ra sig näringen. De felaktiga avloppen, som förr ledde ut i diken, är genom lagstiftni­ng åtgärdade sedan decennier tillbaka.

Myndighete­rna, alltså kommuner/länsstyrel­sens vattenorga­nisationer, har länge påstått att de tio procent av befolkning­en, som har enskilt avlopp, står för lika stor miljöbelas­tning som resterande 90 procent. Föreningen va-i-tiden har fått fler och fler att genomskåda denna avloppslög­n. Men myndighete­rna ihop med Svenskt vatten upprepar sina mantran.

För det vore ju politiskt självmord att skuldbeläg­ga de stora väljargrup­perna, som bor i städer och samhällen. För att inte tala om hur dyrt det vore att byta ut dåliga ledningar djupt under gator och torg.

Så försök i stället att hålla samman samhället genom att tala sanning om hur det är ställt med vårt va.

Men man gör som vanligt – skyller på landsbygde­n!

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Urin från tio procent av svenskarna släpps dagligen ut orenat i våra vattendrag, skriver Tom Hagström.
Bild: Karl af Geijerstam Urin från tio procent av svenskarna släpps dagligen ut orenat i våra vattendrag, skriver Tom Hagström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden