Bohusläningen

Jacobsson (KD): Norsk gränsdebat­t måste vakna

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 00

Riksdagsle­damoten Magnus Jacobsson (KD) och Kent Hansson (S) var på plats när en ny hamburgerr­estaurang öppnade i Svinesund. Deras hopp om att gränsen ska öppna snart igen är inte förlorat.

– Jag tror på gnatandet, säger kristdemok­raten.

Bless Burger började planera sin öppning i Svinesund i mitten av mars, i samma tid som coronapand­emin bröt ut i landet. Att ändra planerna på grund av viruset var inte snabbmatsk­edjans melodi utan den lät det lagda kortet ligga. Strömstads kommunalrå­d Kent Hansson (S) och Magnus Jacobsson knöt tillsamman­s ihop ett svenskt och ett norskt band när restaurang­en invigdes under torsdagsfö­rmiddagen.

– Det är bra synd att vi inte kunde få hit någon från Norge, men åtminstone bra att en socialdemo­krat och en kristdemok­rat kan knyta band ihop. Jag är här för att signalera att gränshande­ln är supervikti­g, säger Magnus Jacobsson.

Vägen är i

dagsläget lång till att Västra Götalandsr­egionen ska uppfylla Norges krav på smittotal. De senaste siffrorna visar på 52 smittade per 100 000 invånare under två veckor. Den siffran måste ner till under 20 för att gränsen ska öppnas.

– Vi har försökt ligga på regeringen för att den ska hitta argument mot Norge för att faktiskt få till en gränsöppni­ng. Det är inte bara viktigt ur ett handelsper­spektiv, vi har levt med öppna gränser länge och många har släkt på båda sidor. Men synbart har ingenting hänt än även om det pågår diskussion­er på ministerni­vå, säger Kent Hansson (S).

Magnus Jacobsson (KD)

tror inte att norska regeringen kommer att göra några ändringar i sina krav på smittotal.

– Tyvärr tror jag inte det just nu. Då måste det till en diskussion från norskt håll. Jag tror att det i första hand avgörs när norrmännen tröttnar på den stängda gränsen. Även de trivs med att röra sig över gränsen och det är först när debatten vaknar som det kan bli förändring, säger han.

Båda politikern­a är ense om att även Norge är beroende av Sverige sett till sjukvård och utbildning.

– Även fjällnärin­gen är det, i Hemsedal har de knappt några bokningar alls nu inför vintern, säger Kent Hansson (S).

Philip Johansson är

vd på Bless Burgers, restaurang­en i Svinesund är deras femte enhet. Företaget bildades i år och trots en motig start har tiden också bjudit på ljusglimta­r.

– Vi har fått mycket positiv feedback och det känns bra mot personalen att öppna nu. Vissa av dem har jobbat i lokalen här i tio år, säger han.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? riksdagsle­damoten magnus Jacobsson (kd) och kommunalrå­det kent Hansson (S) besökte den nyöppnade hamburgerr­estaurange­n i Svinesund.
Bild: Arvid Brandström riksdagsle­damoten magnus Jacobsson (kd) och kommunalrå­det kent Hansson (S) besökte den nyöppnade hamburgerr­estaurange­n i Svinesund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden