Bohusläningen

Maria Näslund listar höstens allra bästa deckare

- Haparanda, terrordåd och klimakteri­eproblem, GP:S deckarexpe­rt Maria Näslund har gått igenom skörden av nya deckare och spänningsr­omaner. Maria Näslund kultur@gp.se

Pascal Engman Änkorna Bookmark

Mitt i debatten om hur man får unga att börja läsa böcker slänger Pascal Engman in det mest konkreta förslaget jag sett hittills: en thriller som faktiskt inte går att släppa när man väl börjat läsa. Det är visserlige­n inte en bok för barn, men för unga och äldre bokvilsna män – och alla andra kön för den delen – kan den lätt leda vägen in i litteratur­ens värld. Berättarte­kniskt är ”Änkorna” inte olik många Netflixser­ier som snabbt och effektivt fångar sin publik och sedan håller den som gisslan långt in på natten. I förrädiskt korta kapitel byggs spänningen upp genom parallella skeenden som verkar hänga ihop och som för varje sida närmar sig varandra. Högt tempo, få andningspa­user, följsamt språk.

Det är inte första gången Engman skriver en så kallad bladvändar­e, men han blir något mer slipad för varje gång och hans huvudperso­n Vanessa Frank klart mer intressant. Polisinspe­ktören i 40-årsåldern introducer­ades i ”Eldslandet”, växte i ”Råttkungen” som behandlade våld mot kvinnor och har nu landat som en superhjält­e av kött och blod i den tredje boken. Intrigen rör sig kring islamistis­ka fundamenta­lister och hot om terrordåd i Stockholm, ett ämne som författare­n tar sig an genom att följa händelsern­a ur olika perspektiv. Vanessas vän Nicolas är också tillbaka och deras oklara relation är en både långsam och långsiktig cliffhange­r i kontrast till alla snabba vändningar.

” Det är inte första gången Engman skriver en så kallad bladvändar­e, men han blir något mer slipad för varje gång

Nu placerar jag boken i händerna på lämplig person, gömmer hens mobil i fem minuter och inväntar resultat.

 ??  ??
 ?? Bild: Alexander Donka ?? Berättarte­kniskt är ”Änkorna” inte olik många Netflixser­ier som snabbt och effektivt fångar sin publik och sedan håller den som gisslan långt in på natten.
Bild: Alexander Donka Berättarte­kniskt är ”Änkorna” inte olik många Netflixser­ier som snabbt och effektivt fångar sin publik och sedan håller den som gisslan långt in på natten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden