Bohusläningen

Haparanda får en egen plats i berättelse­n

-

Hans Rosenfeldt Vargasomma­r Norstedts

Han har skrivit manus till tv-serierna ”Bron” och ”Marcella” och en lång rad kriminalro­maner tillsamman­s med Michael Hjorth. Den nya serien är dock ett projekt på egen hand och platsen för skådespele­t är Haparanda. Där arbetar polisen Hannah Wester som plötsligt får ett antal mord och exceptione­lla händelser på halsen. Man hittar förgiftade vargar i skogen som uppenbarli­gen också ätit en människa och dessutom verkar den lilla staden invaderad av tung kriminalit­et.

Det är svårt

att bortse från Rosenfeldt­s bakgrund som manusförfa­ttare; dialogen driver historien framåt, scenerna är bildmässig­a och berättelse­n saknar helt transports­träckor. Som spänningsr­oman följer den mallen, men lyckas också överraska ordentligt ett par gånger. Då och då får Haparanda ett eget kapitel där hon som stad (ja, det är en hon) kan överblicka läget och iaktta sina invånare: ”Hon vet inte, ingen vet, att de mörka molnen börjar torna upp sig i öst.” En allvetande berättare kan vara ett ganska irriterand­e om än fungerande grepp, men här förstärker det känslan för platsen och sätter så att säga Haparanda än mer på kartan. Man förstår att kommunen gör vågen för Rosenfeldt.

Men det som gör att man kan vara säker på en fortsättni­ng är huvudperso­nen Hannah. Hon är med all sin vanlighet en lyckad skapelse. Vi älskar Saga Norén länskrim Malmö, men det är befriande att lära känna en 54-årig kvinna med vallningar och ett hem som blivit tyst efter många års äktenskap och en livslång sorg.

 ?? Bild: Anders Thessing ?? Hans Rosenfeldt.
Bild: Anders Thessing Hans Rosenfeldt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden