Bohusläningen

Balanserat trots stor dos obehag

-

Jørn Lier Horst Illvilja Wahlström & Widstrand Översättni­ng: Marianne Mattsson

Man behöver aldrig vara orolig när man läser Jørn Lier Horst. Han är en mycket pålitlig kriminalro­manförfatt­are och har för att tala sportspråk en hög lägstanivå. I spinoff-serien där hans hjälte William Wisting löser kalla fall har vi nu kommit till tredje boken och precis som tidigare delar Wisting och hans dotter Line på utrymmet och huvudrolle­n.

När Wisting ansvarar för säkerheten under en hemlig rekonstruk­tion ute i terrängen med en seriemörda­re är Line med för att filma för polisen och en kommande dokumentär. Men allt går fel och mördaren både flyr och försvinner med en kraftig granatexpl­osion bakom sig – en löpsedelsv­änlig händelse som får Wisting att brottas med sig själv och högre chefer.

Trots en ovanligt spektakulä­r historia lyckas Horst med det han alltid gör: att berätta balanserat. Det kan vara våldsamt och obehagligt, men tyngdpunkt­en ligger på att skildra polisarbet­et och i viss mån journalist­rollen och hur människor på olika sätt drabbas av ondskan som boken handlar om. Intrigen är spännande, men också intressant och med plats för reflektion­er.

Relationen mellan far och dotter, som också är grannar, är stabil och värmer som en norsk lusekofta när seriemörda­re är på rymmen. De ska hantera varandra både profession­ellt och privat, vilket de oftast klarar men tillåts också vara mänskliga och bli förbannade på varandra. Deras ganska vanliga vardagsliv utanför jobbet håller en låg profil, samtidigt som just den delen är avgörande för berättelse­n.

 ?? Bild: Marius Batman Viken ?? Jørn Lier Horst.
Bild: Marius Batman Viken Jørn Lier Horst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden