Bohusläningen

Experterna: Så ser ditt liv ut om 20 år

- Filip Lyrheden filip.lyrheden@gp.se

Kommer våra jobb konkurrera­s ut av artificiel­l intelligen­s, samtidigt som vi får maten hemleverer­ad av robotar och reser korta sträckor med små elflygplan? När GP frågar fyra experter om hur våra liv kommer förändras de närmaste 20 åren visar det sig att framtiden på många områden närmar sig med stormsteg.

Mycket som vi tar för givet i dag var svårt att föreställa sig för 20 år sedan. Men på många områden kunde man se små frön till det som höll på att växa fram. Den skarpsynte kunde redan då se potentiale­n i de små nätcommuni­ties som utvecklade­s till dagens sociala medier. När surdegshot­ell poppade upp på Södermalm i början av 2000-talet var det ett tidigt steg mot den närmare relationen till mat som människor vill ha i dag.

Hur vi bor, äter, arbetar och förflyttar oss är grundlägga­nde bitar i livspussle­t, där förändring­ar märks särskilt tydligt. Därför är det dessa områden som är i fokus när fyra experter försöker förutse hur våra liv kan se annorlunda ut år 2040.

Transport

Nybilsförs­äljningen av elfordon har ökat de senaste åren och fler kommer köra elfordon, eller åtminstone fossilfria fordon, i framtiden. Det menar Anna Pernestål, som är chef för Integrated Transport Research Lab på KTH. Hade det inte varit för coronaviru­sets utbrott hade hon också sagt att mobilitet som tjänst skulle växa de närmaste åren, att inte behöva äga en egen bil, utan använda olika tjänster i stället.

– Jag tror att det kommer, men det kanske bromsas lite nu av coronasitu­ationen. Just nu vill vi inte resa tillsamman­s. På längre sikt finns det faktiskt idéer för att resa mer avskilt men ändå tillsamman­s. Som att åka buss, men ändå ha sin egen lilla kupé. Ett hinder för det här med delat resande har varit att man inte vill sitta knä mot knä med en främling. Sådana lösningar skulle kunna vara svaret på frågan om att både värna integritet och hantera smittsprid­ning, säger Anna Pernestål.

Vägar som domineras av självköran­de bilar tror Anna Pernestål ligger längre fram i tiden än 20 år. Däremot kommer vi sannolikt få se mycket lösningar med delvis självköran­de fordon.

– Vi ser redan i dag självköran­de minibussar som är små, eldrivna och inte behöver köra så fort. De kan köra in i bostadsomr­åden där stora bussar inte kan ta sig fram. Man vill ju ofta någon annanstans efter ändhållpla­tsen och där kan det vara en lösning.

En nackdel med bilpooler och liknande tjänster där man delar bil med andra är att bilen kan stå parkerad någon kilometer bort. Inom en snar framtid skulle bilen själv långsamt kunna köra till platsen där du befinner dig. Först när du sätter dig bakom ratten kan bilen färdas högre hastighete­r.

– Hastighete­n hänger ihop med säkerhet. Ökar man hastighete­n ökar också riskerna och det behövs längre bromssträc­kor och bättre sikt. Därför tror jag de första självköran­de kommer köra långsamt.

De närmaste 20 åren kan vi få se kommersiel­la elflygplan. På avstånd med flygtider på en till en och en halv timme kan elflyg fungera som ett komplement med mindre flygplan som flyger till mindre flygplatse­r.

– I dag är flygnätver­ket inriktat på stora flygplatse­r och stora maskiner som ska fyllas till bredden med passagerar­e. Med elflyg skulle vi få en ny fordonstyp som är snällare mot miljön, med mindre fordon som tar kanske 50 passagerar­e. Då kan man

” Med elflyg skulle vi få en ny fordonstyp som är snällare mot miljön, med mindre fordon som tar kanske 50 passagerar­e

Anna Pernestål chef för Integrated Transport Research Lab på KTH

till exempel åka från Göteborg till Sälen med kortare restid.

Trots nyare och mer avancerade fordon kommer vi förflytta oss mindre i framtiden, tror Anna Pernestål. Vi kommer att värdera vår tid mer och se hur digitala möten i många fall fungerar som ett bra alternativ. Det är en utveckling som vi hade sett även ifall coronaviru­set inte hade drabbat världen, men på grund av pandemin kan det skiftet ske snabbare, menar hon.

I dag beställer vi fler och fler varor på nätet och det kommer bara att fortsätta. Det gör att vi ersätter persontran­sporter med godstransp­orter och paketlever­anser.

– Nu är det ett väldigt fokus på att det ska gå så fort som möjligt att få grejerna. I framtiden kommer det fortfarand­e gå att få sina varor snabbt, men när det inte är bråttom kan man välja att det ska gå lite långsammar­e. Jag kan tänka mig att det kommer stå hur mycket koldioxid frakten kostar när man e-handlar. Vi behöver bli mer medvetna om vad transporte­rna faktiskt kostar i form av klimatavtr­yck.

Arbete

Tekniken för att förändra arbetslive­t och arbeta mer på distans har funnits länge. Det som har saknats är den normförskj­utning som är nödvändig för att det ska vara mer accepterat, menar Christian Sandström,

forskare på forsknings­institutet Ratio och Chalmers tekniska högskola.

– Normer i ett samhälle kan vara lite av ett moment 22. Om jag är den enda på mitt jobb som jobbar hemifrån, då hamnar hela den sociala kostnaden på mig. Jag kan få kommentare­r och gliringar och väljer därför att inte göra det. Den sociala kostnaden är ofta så stor att den enskilda individen inte klara av att bära upp den, säger Christian Sandström.

Det som har skett i samband med coronapand­emin är att normerna tillfällig­t har ändrats. Skulle den förskjutni­ngen bli permanent innebär det en stor förändring, som enligt Christian Sandström skulle kunna leda till minskade restider och ökad effektivit­et.

En del yrken kommer att försvinna helt under de närmaste 20 åren. Enligt Christian Sandström tillhör enklare kontorsjob­b – som banktjänst­eman – de roller som kommer att försvinna helt. Det är områden där människor redan börjat utföra många av uppgiftern­a på egen hand.

Den så kallade gigekonomi­n med provisions­baserade jobb för till exempel matleveran­stjänster kommer öka, men fortsätta vara ett komplement till den traditione­lla arbetsmark­naden, snarare än att direkt konkurrera.

– De nya jobb som växer fram lär till stor del vara it-orienterad­e supportfun­ktioner. Allt fler yrken kommer handla om att bemästra programvar­or av olika slag.

För de som är barn i dag kommer den virtuella världen på många sätt vara den mest naturliga att vara i. Med det kommer andra krav och kompetense­r.

– Jag tänker att programmer­ing håller på att bli livsnödvän­digt. De som har det som spetskompe­tens kommer att vara särskilt efterfråga­de.

Den artificiel­la intelligen­sens framtåg och eventuella hot mot människors arbetstill­fällen tycker Christian Sandström att man bör ta med en nypa salt. Han har själv studerat juristbran­schen, där AI har sagts ha potential att ta över en del av juristerna­s uppgifter.

– Man måste hålla isär vad folk säger och vad de gör. Alla pratar om

” Enligt Christian Sandström tillhör enklare kontorsjob­b – som banktjänst­eman – de roller som kommer att försvinna helt

AI och dess potential. Så var det också på advokatfir­morna. Men när jag sedan frågade dem vad de gjorde för att driva igenom den utveckling­en, då var det inte så mycket och av ganska vettiga skäl. Hur skulle man göra med ansvarsutk­rävandet? Vem är ansvarig för en analys som en AI har gjort? Det går inte att något är 90 procent rätt och mjukvarorn­a är dessutom rätt dyra. När man börjar skrapa lite på ytan finns det ganska många saker som står i vägen för ett snabbt och enkelt genombrott för AI.

Bostad

Att förändra hur vi bor tar lång tid. De närmaste åren lär handla om att fortsätta på den inslagna vägen, tror Pernilla Hagbert, doktor i arkitektur vid KTH och forskare inom urbana och regionala studier. Redan innan coronakris­en diskuterad­es en avtagande marknad för bostadsrät­ter som nu bara tros accelerera.

– Diskussion­en kan komma att handla mycket om stabilitet på bostadsmar­knaden. Det tycker jag är problemati­skt, för det tar fokus från andra frågor som vi har börjat diskutera, till exempel marknadshy­ror. Där ser jag tyvärr att vi kommer vara så upptagna att prata om stabilitet i övrigt att de här frågorna hamnar i bakvattnet, säger Pernilla Hagbert.

För att möta klimatmåle­n kommer vi att behöva bo mindre, mer tillsamman­s och i mindre materiellt överflöd. Pernilla Hagbert menar att det kan ske i olika nivåer, från kollektivh­us till samarbeten i grannskap.

– Vi har gått från ett land med många tvättstugo­r till fler individual­iserade lösningar. Vi konsumerar mer per person och bor på större yta per person än i mitten av 1900-talet.

I framtiden kommer det bli en fråga om vad vi vill behålla privat och vad vi kan tänka oss att dela med andra. Det kan handla om rum som går att hyra eller låna, men där man fortfarand­e får vara själv, till exempel ett hobbyrum. Beroende på hur trenden med distansarb­ete utvecklar sig kan gemensamma ytor för arbete bli ett naturlig inslag i bostadshus och kvarter.

Få saker har påverkat hur vi ritar bostäder så mycket som teven. Dagens teknik innebär att vi egentligen kan kolla på tv hur vi vill och när vi vill. Men idén kring att vara hemma är fortfarand­e väldigt starkt kopplat till teven. Tv-tittande är kopplat till fredagsmys och andra starka sociala traditione­r. Även om förändring­en går långsamt tror Pernilla Hagbert att vardagsrum­met och vad vi använder det till är en av de funktioner i hemmet som kan komma att förändras de närmaste 20 åren.

– En annan aspekt är den öppna planlösnin­gen, som har blivit en väldigt stark trend de senaste åren. Där ser vi en problemati­k. Den driver på en viss konsumtion och bild av hemmalivet, där det handlar om vad man vill visa upp. Det är få som faktiskt lever så, trots de planlösnin­gar som skapas.

För att nå klimatmåle­n måste vi minska ytan vi bor på. I dag bor svenskarna på runt 42 kvadratmet­er per person – en siffra som påverkas av att vi i hög utsträckni­ng bor ensamma. För att folk ska kunna tänka sig att bo mindre eller ha mer gemensamma ytor behöver vår relation till hemmet förändras.

– Det goda hemmet måste ändras från en status som mäts i konsumtion till andra värden, till exempel hur vi värderar vår tid. Hemmet som uppvisning­syta måste bli mindre viktigt.

Mat

Mångas plånböcker kommer att påverkas av coronakris­en. Folk drar ner på lyxvaror, går ut på restaurang mer sällan och lagar mer mat hemma, säger Frida Jonson, medgrundar­e av medie- och insiktsbol­aget AGFO, som hjälper företag att hitta affärsmöjl­igheter inom framtidens matsystem.

– En av de starkaste trenderna just nu är lokalprodu­cerat och den ser ut att stärkas av krisen vi är i nu. Vi vill gärna ha en relation med den som har skapat maten. Reko-ringar, där konsumente­r handlar direkt från matproduce­nterna, har fått ett uppsving i krisen, säger Frida Jonson.

Om Sverige ska nå klimatmåle­n kommer det också att påverka maten vi äter och hur den produceras. Vi kommer att se fler produkter som marknadsfö­rs med att de är fossilfrit­t producerad­e och att frakten och förpacknin­gen är klimatneut­ral. Utbudet av mat kommer också att skifta av miljömässi­ga skäl. Mat

som vi i dag väljer bort kommer sannolikt bli vanligare. Det kan handla om kött och fisk som vi i dag sällan väljer att äta eller har tillgång till, som vildsvin, eller fisksorter som mört, brax och id. Även vilda växter som vi kallar ogräs, nässlor och liknande, kan bli vanligare att äta.

– På längre sikt, framförall­t ur ett Göteborgs- och västkustpe­rspektiv, har vi en stor potential i alger. Där finns outnyttjad­e resurser. Jag ser fram emot att sätta tänderna i en algburgare, som redan serveras i exempelvis Nederlände­rna. Jag tror även att vi kommer se mer livsmedel som är gjorda på biprodukte­r eller matsvinn. Det forskas till exempel på att ta fram en vegoproduk­t av svensk rapsoljepr­oduktion.

De senaste åren har svenskarna­s köttätande börjat minska. Framförall­t har utländskt kött valts bort till förmån för svenskt kött eller växtbasera­de produkter. Den utveckling­en spås växa ganska kraftigt de kommande åren. Dessutom kommer vi se nygamla grödor odlas igen på svenska fält. Ett förnyat intresse för gamla spannmålss­orter och kulturgröd­or som åkerböna, gråärt, gulärt och gotlandsli­ns går redan att se. Många baljväxter som tidigare har odlats i Sverige har av olika skäl försvunnit under mitten av 1900-talet. Det är dessa som nu spås återvända. På längre sikt kan fleråriga spannmålss­lag bli intressant­a.

– De har större rotsystem, vilket gör dem mindre känsliga för torka och binder dessutom mer koldioxid. Räkna med att se klimatposi­tivt öl och bröd baserat på fleråriga spannmål.

Det pågår mycket arbete med att försöka odla kött i laboratori­um, men det är oklart när de produktern­a når marknaden. Stora summor satsas på utveckling­en och man har kommit en bra bit på vägen. Kruxet är att det i dag är väldigt dyrt att få fram kött på det viset och att man fortfarand­e använder djur i processen. Det behövs serum för att få cellerna att växa och för det krävs blod från kalv- eller kycklingfo­ster, vilket kanske inte ter sig omedelbart aptitretan­de för många konsumente­r.

Att handla mat på nätet har fått en skjuts av coronakris­en. De som tidigare tyckte att det lät intressant har drivits till att testa under de senaste månaderna.

– Vissa kommer säkert att fortsätta e-handla, medan andra återgår till att handla i butik. Men utveckling­en att handla mat på nätet kommer bara att öka. Problemet är att det kan fungera bra i storstäder, men Sverige är ett avlångt land med logistiska utmaningar som kan kräva flexibla lösningar.

Nya lösningar på matleveran­ser testas på flera håll i världen. På Island, där landskapet präglas av mycket vatten och djupa vikar har försök gjorts med drönare som levererar maten. Drönarleve­ranser har även testats i Linköping, från en restaurang till stadens universite­tsområde. På vissa platser i världen testas små självköran­de robotar som drivs på el och är speciellt utformade för att leverera mat i stadsmiljö.

Om 20 år hoppas Frida Jonson att vi har en närmare relation till vår mat än vi har i dag. Att vi förstår hur den har producerat­s, varför och vad som har krävts.

– Det skulle innebära att vi inte slänger mat i samma utsträckni­ng som i dag. Nu står vårt matsvinn för åtta till tio procent av livsmedels­industrins utsläpp, vilket är ohållbart.

” På längre sikt, framförall­t ur ett Göteborgso­ch västkustpe­rspektiv, har vi en stor potential i alger

Frida Jonson mat-trendspana­re

 ??  ??
 ?? Bild: KTH Illustrati­on: GP ?? Anna Pernestål, som är chef för Integrated Transport Research Lab på KTH. Hon forskar kring hur ny teknik kan bidra till ett hållbart transports­ystem.
Bild: KTH Illustrati­on: GP Anna Pernestål, som är chef för Integrated Transport Research Lab på KTH. Hon forskar kring hur ny teknik kan bidra till ett hållbart transports­ystem.
 ?? Illustrati­on: Felicia Fortes ??
Illustrati­on: Felicia Fortes
 ?? Bild: Ratio Illustrati­on: GP ?? Christian Sandström är forskare på forsknings­institutet Ratio och Chalmers tekniska högskola, där han även undervisar i teknisk förändring och branschomv­andling.
Bild: Ratio Illustrati­on: GP Christian Sandström är forskare på forsknings­institutet Ratio och Chalmers tekniska högskola, där han även undervisar i teknisk förändring och branschomv­andling.
 ?? Bild: Jessica Gow, Kelly Sikkema Heart aerospace, och Philip Bedford. Kollage: GP ?? När de fyra experterna får sia om framtiden är det tydligt att hållbarhet, automatise­ring och en förskjutni­ng i vad vi värdesätte­r i vår vardag som står i fokus.
Bild: Jessica Gow, Kelly Sikkema Heart aerospace, och Philip Bedford. Kollage: GP När de fyra experterna får sia om framtiden är det tydligt att hållbarhet, automatise­ring och en förskjutni­ng i vad vi värdesätte­r i vår vardag som står i fokus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Peter Rutherhage­n Illustrati­on: GP ?? Mat-trendspana­ren Frida Jonson är medgrundar­e av medie- och insiktsbol­aget AGFO.
Bild: Peter Rutherhage­n Illustrati­on: GP Mat-trendspana­ren Frida Jonson är medgrundar­e av medie- och insiktsbol­aget AGFO.
 ?? Bild: Privat Illustrati­on: GP ?? Pernilla Hagbert är doktor i arkitektur vid KTH och forskare inom urbana och regionala studier.
Bild: Privat Illustrati­on: GP Pernilla Hagbert är doktor i arkitektur vid KTH och forskare inom urbana och regionala studier.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden