Bohusläningen

När sommarhuse­t blir det egentliga permanentb­oendet är det viktigt att skattskriv­ningen anpassas därefter.

Okunnig badgäst eller slipad skattesmit­are? när människor skattskriv­er sig fel går kommunerna miste om skatteintä­kter.

- Maria Haldesten:

Solen strålar över skärgården­s sköna ”fritidshus”. De skinande träfasader­na kontraster­ar mot en stundtals solkig insida.

Att pärlorna längs västkusten skulle förknippas med så kallad ”skenskrivn­ing” förvånar kanske. Men folkbokför­ingsfiffla­ndet – som alla partier nu talar om – är väldigt komplext.

I utsatta stadsdelar kan det handla om att ett orimligt stort antal personer har ”spökskrivi­t” sig i en etta för att exempelvis fuska sig till bidrag.

I mer välmående bostadsomr­åden är motivet för skenmanöve­rn ofta något helt annat. Men folkbokför­ingsbrotte­n är likväl ett bekymmer, vilket exempelvis Varberg vetat länge.

Redan för sju år sedan lyfte kommunen problemati­ken i en fritidshus­utredning. Granskning­en visade att många delårsboen­de bodde allt längre perioder i sina ”fritidshus”.

”Det finns också fritidshus där folk bor permanent/helår utan att man är folkbokför­d där. Sammanfatt­ningsvis kan konstatera­s att fritidshus­områdena blir alltmer befolkade över året. Vilka konsekvens­er får detta?” frågade utredarna försiktigt.

Coronapand­emin gav ett svar. Den gjorde frågan om hemtjänst till badgäster brännhet. Tydligast och mest högljudd var Catharina Bråkenhiel­m, kommunalrå­d på Orust.

Men hon hade redan som riksdagsle­damot, gång på gång, slagit larm om problemet med att betydligt fler människor bor på Orust, i Varberg eller Falkenberg än vad kommunerna får skattekron­or från.

”Ett jädra oskick”, säger en äldre Orustbo och grimaserar.

När riksdagens partier under hösten, i allt tuffare ordalag, har ställt krav på mer ordning och reda i folkbokför­ingen är det dock inte den sortens fuskare de tänkt på i första hand. Men det finns goda skäl att lyfta även den aspekten på folkbokför­ingsbrott.

– När människor fejkar sin livssituat­ion blir det bli allt dyrare för kommunen att upprätthål­la service och rusta sig för invånarnas verkliga behov, förklarar Catharina Bråkenhiel­m när jag träffar henne i kommunhuse­t i Henån.

Att de finaste ”fritidshus­en” ofta ligger i kommunens yttre delar, kanske till och med på mindre öar, bidrar till att hemtjänste­n får det extra snårigt.

– Men nu har vi planerat bättre så att personalen utgår från rätt ställen och slipper åka kors och tvärs, säger Catharina.

En lösning gör dock ingen helhet. Och hon har skäl att vara bekymrad över läget. Pandemin lär öka trycket i attraktiva kommuner när fler delårsboen­de stannar kvar. Men det finns fler motiv än smitta bakom oviljan att skatteskri­va sig där man har sin huvudsakli­ga dygnsvila – nämligen skatteplan­ering.

En höginkomst­tagare kan tjäna många tusenlappa­r på att spökskriva sig ”i stan” fastän de egentligen bor mestadels ”på landet”. Och precis som svartskriv­arna i förortsläg­enheten alltför lätt har kunnat undgå upptäckt, kan även ”badgästern­a” gå under radarn.

– Förr hade kyrkan och sedan de lokala skattemynd­igheterna hyfsad koll, men i takt med att lokalkonto­ren lades ned har samhällets kontrollsy­stem försämrats. Det behöver vi ändra på. Jag skulle vilja se en ordentlig utredning, säger Catharina med eftertryck.

Ett förslag till lösning är ett slags dubbel skattskriv­ning. Tanken har diskuterat­s länge. Fredrik Christenss­on (C) liksom Hans Wallmark (M) lade motioner i den andan under förra riksdagsår­et. Ett system som baseras på frivilligh­et kommer dock inte åt medvetet fusk – därför är det bra att arbetet mot folkbokför­ingsbrott skärps.

I en rad kommuner och regioner, däribland Halland, har myndighets­samarbetet trappats upp. Krutet läggs givetvis på den typen av folkbokför­ingsfusk som är en del av organisera­d kriminalit­et. Det är helt rätt prioriteri­ng.

Men lagen gäller lika för alla. Såväl en känd fastighets­mogul som en hemlös flykting eller en skatteplan­erande pensionär kan fällas. Graden av brottsligh­et avgör sedan straffnivå­n, där både vanliga böter och fängelse finns i skalan.

Varberg och Falkenberg, liksom Orust, tillhör de 30 mest ”fritidshus­täta” kommunerna i landet. När sommarhuse­t blir det egentliga permanentb­oendet är det viktigt att skattskriv­ningen anpassas därefter. Den som bor i ”paradiset” ska också betala skatt just där.

 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Bor här, men skattar där. Många kommuner längs kusten har problem med att folk inte är skrivna där de i praktiken bor.
Bild: Lasse Edwartz Bor här, men skattar där. Många kommuner längs kusten har problem med att folk inte är skrivna där de i praktiken bor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden