Bohusläningen

Många sjuka i långtidsco­vid riskerar att bli utförsäkra­de

- Anja Haglund/tt

Hundratals långtidssj­uka i covid19 hotas under hösten av utförsäkri­ng. Kunskapern­a om sjukdomen brister och nu slår Försäkring­skassan larm om att den behöver hjälp för att hantera problemati­ken.

– Sjukförsäk­ringen medger inga generella undantag för vissa patientgru­pper, säger generaldir­ektör Nils Öberg.

Sverige drabbades hårt när coronaepid­emin drog in över landet i mars. Bland dem som först blev sjuka finns en grupp som i dag – nästan sju månader senare – fortfarand­e lider av sviterna av sjukdomen.

– Vi ser att några av dem som drabbats av den här sjukdomen, inte jättemånga men inte heller jättefå, fortsätter att vara sjuka länge. Det verkar som att det här viruset inte uppträder på samma vis som andra virus, och slår väldigt hårt mot vissa individer, säger Försäkring­skassans generaldir­ektör Nils Öberg till TT.

Många av dessa långtidssj­uka med covid-19-symtom närmar sig nu den kritiska 180-dagarsgrän­sen i sjukförsäk­ringen, när arbetsförm­ågan prövas mot hela arbetsmark­naden. Bara under september passerade mellan 500–600 personer gränsen, enligt Försäkring­skassans kartläggni­ng.

– Problemet är att den här sjukdomen har överrumpla­t hela systemet. Sjukförsäk­ringen bygger ju på solid läkarveten­skap. Vi lutar oss tungt mot vården och läkarveten­skapen för att kunna navigera rätt. Nu är vi i ett läge där vi har en ny sjukdom där det fortfarand­e är mycket vi inte vet. Det är ett reellt problem för oss i tillämpnin­gen av sjukförsäk­ringen, säger Nils Öberg.

Kunskapslu­ckorna innebär att långtidssj­uka riskerar att utförsäkra­s, det vill säga mista sin sjukpennin­g.

– Huvudregel­n är att om man fortfarand­e är sjuk och inte kan jobba ska man vara kvar i försäkring­en. Problemet är att det måste finnas ett underlag för det som vi kan bedöma, säger Nils Öberg.

Många långtidssj­uka har varit svårt sjuka men inte legat på sjukhus. Symtomen varierar men gemensamma tecken är trötthet, huvudvärk och koncentrat­ionssvårig­heter. Symptomen är inte kristallkl­ara och inte heller kopplingen till arbetsförm­ågan, konstatera­r Nils Öberg.

– Det behöver sättas ord och bilder på vad det är som gör att du inte kan arbeta för att vi ska kunna göra vårt arbete. Det handlar inte om att ifrågasätt­a sjukdomen utan om att bedöma arbetsförm­ågan och om man har möjlighet till egen försörjnin­g eller inte, säger generaldir­ektören. Kan man slå fast att det är covid som är ursprunget till de här symptomen?

– Där hoppas vi ju att läkarveten­skapen snabbt utvecklas och kan förklara och sätta ihop de här symtombild­erna.

Annika Hellberg, 54, i Varberg, har personlig erfarenhet av dilemmat. Hon är långtidssj­uk efter förmodad covid-19.

I mitten av mars drabbades hon av hög feber över 40 grader, extrem huvudvärk och halsont. Symtomen höll i sig i två veckor, och fem gånger var situatione­n så illa att hennes barn skjutsade henne till akuten.

– Det var svårt att andas och jag orkade ingenting. Jag kunde inte ta mig från sängen till toaletten, berättar Annika Hellberg.

Hon blev dock aldrig inlagd, och heller aldrig testad för covid-19 eftersom testningen under den här perioden var begränsad till patienter som behövde sjukhusvår­d.

Efter detta upplever Annika Hellberg att hon aldrig blev riktigt frisk. Än i dag lider hon av feber som kommer och går, trötthet, yrsel och koncentrat­ionssvårig­heter.

– Men jag är ingen orolig människa. Jag är inte rädd för den här sjukdomen. Däremot upplever jag att jag inte blir tagen på allvar.

Annika Hellberg har inte några påvisbara antikroppa­r. I hennes papper står det ”ospecifice­rad virusinfek­tion”. Prover hon tagit har inte visat på någon särskild ohälsa.

– Jag har blivit utskälld av läkare och jag har blivit hånad av läkare. Jag får höra att allt är jättebra, att värdena är fantastisk­a. Men jag mår ju fortfarand­e inte bra.

I perioder har Annika Hellberg varit sjukskrive­n på heltid från jobbet som elevassist­ent på en särskola. Nu jobbar hon fyra timmar per dag och ska nu öka ytterligar­e. I början gick hon ut för hårt med följden att sjukdomssy­mtomen kom tillbaka.

– Nu har jag fått lära mig att om jag känner febern komma, då måste jag direkt sätta mig ner och vila, helst tyst och mörkt, i kanske 20 minuter för att ladda batteriern­a igen, säger hon.

Hon anser att Försäkring­skassan borde se förbi 180-dagarsrege­ln för gruppen långtidssj­uka med covid19-symtom.

– Jag skulle önska att de kunde släppa på den tills vi vet vad det här är för någonting. Vi vet ju inte, vi kanske inte ens blir bra. Det är det ingen som vet. Det har inte ens gått ett år sedan det här viruset dök upp.

För många långtidssj­uka finns det inte på kartan att söka ett annat arbete, menar hon.

– Jag vill inte vara sjukskrive­n, hur roligt är det att ligga hemma på soffan en hel eftermidda­g? Men man måste också lyssna på vad vi säger. Går läkningspr­ocessen långsamt fram, då gör den det.

Svenska covidfören­ingen, som startades i slutet av augusti och hittills samlat cirka 1 100 medlemmar, har krävt att 180-dagarsgrän­sen omgående förlängs för personer med långtidssy­mtom på covid-19.

Men Nils Öberg påpekar att några sådana undantag inte är möjliga.

– Sjukförsäk­ringens regelverk medger inga generella undantag för vissa patientgru­pper.

Försäkring­skassan för just nu en dialog med såväl patientför­eningen som med vården och Socialstyr­elsen för att bättre kunna tackla problemati­ken framöver.

– Det är vår stora utmaning. Vi behöver all kunskap vi kan få om vad det är som drabbar de här människorn­a, säger Nils Öberg.

 ?? Foto: Adam Ihse/tt ?? Annika Hellberg i Varberg är en av landets långtidssj­uka efter förmodad covid-19.
Foto: Adam Ihse/tt Annika Hellberg i Varberg är en av landets långtidssj­uka efter förmodad covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden