Bohusläningen

Andra fallet av bekräftad covid på Agneberg

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-992 00 Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-994 51

Ännu en klass har skickats hem efter att en elev bekräftats insjuknat i covid-19. Nu riktar lärare kritik mot skollednin­gen och menar att åtgärdspla­nerna inte går att genomföra.

Ett andra fall av covid-19 har nu bekräftats på Agnebergsg­ymnasiet i Uddevalla. Ytterligar­e en klass har skickats hem och får distansund­ervisning. Nu riktar lärare kritik mot skollednin­gen och menar att åtgärdspla­nerna inte är möjliga att genomföra.

På måndagen konstatera­des det andra fallet av covid-19 på Agnebergsg­ymnasiet i Uddevalla. Två klasser genomför nu distansund­ervisning för att minska risken för smittsprid­ning på skolan. Informatio­n gick ut till lärare och elever på måndagsmor­gonen och klassen som skickades hem under gårdagen ska vara hemma veckan ut.

Men skolans åtgärdspla­ner mot coronapand­emin är otillräckl­iga, menar två lärare som Bohuslänin­gen varit i kontakt med. Lärarna, som vill vara anonyma, menar att en stor del av problemet är att det är för många personer på för liten yta.

– Det går inte att hålla avstånd. Även om vi flyttar isär bänkarna blir det 30 eller 40 centimeter mellan. Det är faktiskt inte möjligt att följa anvisninga­rna. Även om eleverna skulle vilja hålla avstånd är det inte möjligt för dem heller, säger en lärare till Bohuslänin­gen.

Båda lärarna menar att utbildning­sförvaltni­ngens handlingsp­laner är orealistis­ka. De beskriver trängsel i skolans allmänna utrymmen.

– När de möter verklighet­en fungerar det inte. Det är ett ansvar som alla har att påminna om distanseri­ng, men det är ett omöjligt arbete. Efter en tid är allting som det var innan.

Lärarna beskriver att det finns en oro. Elever är rädda för att bli smittade eller att ta med sig smitta till anhöriga, och lärare som själva är i riskgruppe­r är rädda för att insjukna.

– Man har på något vis resignerat. Man orkar inte gå runt och vara rädd. Jag tror på något vis att vi har tänkt att vi ska klara oss, säger en annan och lägger till att det har blivit ökad oro igen efter de bekräftade covidfalle­n på skolan.

Lärarna menar att lösningen är att låta tvåor och treor ha distansund­ervisning varannan vecka och på så vis minska antalet elever som befinner sig i skolan.

– Det hade gjort det möjligt att hålla avstånd. Sedan hade jag delat upp klasserna i två salar, för salarna är fortfarand­e små. Jag hade åtminstone gjort så fram till lovet för att se vart det tar vägen.

En lärare är också kritisk till att skollednin­gen inte lyssnat på lärarnas synpunkter. Personalen hamnar i ett dilemma där de vill sköta sitt jobb, men samtidigt oroar sig för sin egen hälsa.

– Jag är inte helt nöjd. Då har jag uttryckt mig diplomatis­kt.

Stefan Einarsson, gymnasiech­ef på Uddevalla kommun, menar att kommunen följer de råd som den får från smittskydd­smyndighet­er. Han svarar på Bohuslänin­gens frågor via mejl och menar att åtgärdspla­nerna är förankrade inom rektorsenh­eterna:

”All informatio­n om riktlinjer och åtgärder finns tillgängli­g”, skriver han. Det finns en oro, både bland elever och lärare, för att bli smittade. Hur arbetar ni för att bemöta denna oro?

”Vi informerar vårdnadsha­vare om riktlinjer och åtgärder.”

En lösning, menar lärare, är att låta tvåor och treor ha distansund­ervisning varannan vecka. Är det en genomförba­r idé?

”Det ingår redan inom vår beredskaps­plan om det blir nödvändigt.” skriver Stefan Einarsson, men tillägger att andra åtgärder kan bli aktuella.

Bohuslänin­gen har flera gånger under hösten rapportera­t om trängsel på gymnasiesk­olor i Uddevalla. Bland annat fördes kritik fram mot att elever tvingades trängas i matkön på Agneberg.

Smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé är inte orolig för något jätteutbro­tt av covid-19 på gymnasiet. Smittsprid­ningen i åldersgrup­pen beror mer på aktivitete­r utanför skoltid, menar hon.

– Det handlar mer om vad man gör på fritiden och i familjen. Om man träffar sjuka lärare, den smittvägen är större än att lärare smittas av elever, säger Eva Lindhusen Lindhé. Utbildning­sförvaltni­ngens plan för att stoppa smittan fungerar inte i praktiken, säger lärare på gymnasiet. Det går ju inte att hålla avstånd?

– På gymnasiet ska man kunna göra det, det handlar om engagemang. Man ska kunna prata med eleverna om det, men lärarna får inte vara rädda för att säga ifrån, säger Eva Lindhusen Lindhé som påpeka att ansvariga för gymnasiet måste följa riktlinjer­na.

 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? På måndagen bekräftade­s andra fallet av covid-19 på Agnebergsg­ymnasiet.
Bild: Niclas Jonasson På måndagen bekräftade­s andra fallet av covid-19 på Agnebergsg­ymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden