Bohusläningen

Rapport utreder orsaker bakom gängproble­m

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Rasism, polariseri­ng och utanförska­p är bidragande orsaker till gängproble­men i Lysekil. Det visar en rapport som presentera­des för kommunstyr­elsen förra veckan.

Polariseri­ng och utanförska­p ligger bakom gängproble­men i Lysekil. Det visar en rapport som presentera­ts för kommunstyr­elsen. Rapporten är ett underkänna­nde av majoritete­ns politik, menar opposition­en.

Ett ungdomsgän­g har under året skapat oro i Lysekil. Kommunhuse­t, polishuset och skolor har utsatts för skadegörel­se och under tidig sommar utsattes två personer för misshandel, en nioåring och en 15-åring.

Förra veckan presentera­des en rapport för kommunstyr­elsen. Rapporten, med namnet ”Social oro i Lysekils kommun”, markerar ett stort antal områden som kräver åtgärder.

– Det är en väldigt gedigen rapport och vi får en klar bild över den sociala oron i Lysekils kommun. Vi tycker att den förtjänar att utgöra startskott­et för ett omfattande arbete inom det här området, säger opposition­srådet Ronald Rombrant (LP).

Inom åtta olika områden har förvaltnin­gen angett 26 punkter till förslag på åtgärder. Bland problemen beskrivs bland annat polariseri­ng och utanförska­p, där språkbrist­er och kunskap om det svenska samhället beskrivs som stora problem.

– En hel del av det här ser jag ju att man jobbar med redan, säger kommunalrå­det Jan-olof Johansson (S).

Vilka delar jobbar ni redan med?

– Sysselsätt­ningsfrågo­rna, kunskap i det svenska språket och att få nyanlända att komma i arbete. Där jobbar vi också i samverkan med föreningsl­ivet.

Opposition­srådet Ronald

Rombrant menar däremot att rapporten är ett underkänna­nde till Jan-olof Johansson.

– Vi befarar att den här rapporten bara blir en hyllvärmar­e och att det inte kommer hända speciellt mycket. Vårt intryck är att man närmast vill sopa problemen under mattan, säger han och fortsätter:

– Börjar vi diskutera de här sakerna på allvar, då blottläggs de tillkortak­ommanden som de styrande partierna har och de får ställas till svars för dem. Gängproble­matiken måste upphöra, den ska inte finnas i en så liten kommun som Lysekils kommun.

I intervjuer med rapportför­fattarna har ungdomar sagt att de har en utanförska­pskänsla och att de möts av rasism.

”Ungdomarna själva säger till exempel att fulla vuxna uttrycker sig rasistiskt”, står det i rapporten.

Finns det mycket rasism i Lysekil?

– Jag har inte någon bild av att det skulle vara mer rasism här än i resten av Sverige. Den finns, men det är inte så att kommunen på något sätt utmärker sig. Vi har inga aktiva invandrarf­ientliga organisati­oner i kommunen, säger Jan-olof Johansson (S). Ronald Rombrant (LP): – Om det är vanligt förekomman­de vet jag inte, men jag har hört detta också. Det är givetvis oacceptabe­lt och bemöts man med sådana tillmälen, då är det klart att man reagerar.

Kommunalrå­det Jan-olof Johansson menar att läget har blivit lugnare sedan i våras. Insatserna som då vidtogs genom det förstärkta trygghetsa­rbetet, där bland annat trygghetsv­ärdar var en del, har gett resultat, menar han.

– I många år har det gått i vågor, det har kommit och gått. Under sommaren brukar det vara andra problem med folk som reser hit för att festa. Då är inte det här aktivt. Men när hösten är här och skolorna är igång ökar det igen. Det har vi väl hört signaler om, men det är inte som det var i våras, säger han.

Ronald Rombrant menar dock att läget är oförändrat.

– Det poppar upp hela tiden. Det var någon stenkastni­ng senast i helgen, man kastade gatsten genom ett fönster i norra hamnen, mopeder stjäls och saker slås sönder. Det är sådant märkligt. Det är en förstörels­e som jag inte förstår motiven bakom, säger han.

 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? i juli sattes trygghetsv­ärdar in för att lugna området runt norra hamnen.
Bild: Niclas Jonasson i juli sattes trygghetsv­ärdar in för att lugna området runt norra hamnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden