Bohusläningen

Angelica fortsätter att odla sin dröm

Hennes stora passion har varit permakultu­r och odling av grönsaker. I mars i år blev drömmen verklig. Nu bor hon på tolv kvadrat och har en självförsö­rjande skogsträdg­ård.

- Malin Rindvik malrin@bohuslanin­gen.se

Hon hade en dröm och passion för hållbar odling och att odla grönsaker. Efter sjukskrivn­ing och skilsmässa valde Angelica Lorentzon att säga upp sig och köpa en tomt. Nu bor hon på tolv kvadrat och har en självförsö­rjande skogsträdg­ård.

Angelica Lorentzon bor i Åsen i närheten av Rotviksbro strax utanför Uddevalla. Via en grusväg kör vi upp för en brant backe och in i skogen. Där pågår en omvandling från ett kalhygge till en självförsö­rjande skogsträdg­ård. Vid första anblicken kan det vara svårt att förstå, men inte om man lyssnar till initiativt­agaren Angelica Lorentzon.

– Jag har utgått från en permakultu­rdesign när jag skapat min trädgård. De tre grundprinc­iperna är omsorg om jorden, om människan, och rättvis fördelning. Varje plats har förutsättn­ingar för att skapa ett hållbart system. Här försöker jag att skapa ett mer permanent odlingssys­tem med perenna grönsaker (som kan skördas år efter år, red. anm) samtidigt som jag odlar vanliga grönsaker till försäljnin­g.

För den som

aldrig hörts talas om begreppet permakultu­r betyder det permanent agrikultur. Det är ett annat ord för hållbar odling. Angelica Lorentzon berättar mer:

– Det är som att skapa ett ekosystem som mest bär sig självt efter några års arbetsinsa­tser. På så sätt minskar odlarens jobb när trädgården vuxit till sig och producerar mer. Man odlar på naturens villkor. Här har jag ett område med fruktträd, bärbuskar, blommor, örter och en boplats för smådjur, säger hon.

Året var 2015 när Angelica Lorentzon bestämde sig för att säga upp sig från sin doktorandt­jänst i biologi. Hon hade då nyligen varit sjukskrive­n för stressympt­om och var dessutom småbarnsma­mma. En stor passion var permakultu­r och odling.

– Men jag hade ingen tid att odla. Så jag bestämde mig för att jag måste börja leva mitt liv och göra

” Jag ville bli den bästa människan som jag kunde vara mot resten av min omgivning Angelica Lorentzon

sådant som jag älskar att göra. Jag ville bli den bästa människan som jag kunde vara mot resten av min omgivning.

I samma veva

skiljde hon sig och det var starten på en tuff period berättar hon.

– Jag hade tidigare ett andels

jordbruk, men så fick jag veta att åkrarna jag arrenderad­e skulle säljas. Jag blev av med min mark, min inkomstkäl­la och hade inget boende. Samtidigt ville jag inte ge upp min dröm om att fortsätta odla grönsaker.

Hon var dessutom trött på att flytta. Då slog det henne att hon kunde bosätta sig i sin redskapsco­ntainer på tolv kvadrat. Då kunde hon vara nära sina odlingar.

– Eftersom den var isolerad på insidan så kunde jag göra om den till ett så kallat tinyhus. Det har blivit lite av en folkrörels­e. Genom att göra sig av med ägodelar och omkostnade­r, kan man leva billigare på liten yta och arbeta mindre. Hon flyttade in i mars 2019. – Från maj till september bodde jag i den, på en åker hos en vän. Sen hyrde jag och barnen ett hus under vintern. I mars i år fick jag den här tomten, säger hon.

hon ett litet arbetshus och en gäststuga. Men mest består marken av odlingar.

Hon odlar bland annat squash, silverlöka­r, potatis, spenat, ruccola, majrova och rädisor.

Hon är den första i sin omgivning som valt den här livsstilen och även om en del förstår henne och tycker att det hon gör är inspireran­de så finns det folk som ifrågasätt­er.

– Det är jobbigt att bli ifrågasatt. Att folk inte ser den bilden som jag ser framför mig. Men jag vill visa barnen att det är viktigt att nå sina drömmar. Att leva med det som gör en lycklig på sikt, då kan det vara värt att leva några tuffa första år.

På frågan om hon saknar något så skulle det i sådana fall vara ett litet ekohus med större kök. Men det är något som hon drömmer om i framtiden.

Hennes tips till andra som drömmer om en liknande livsstil är att aldrig ge upp och ha tålamod. Med tid och kärlek kan det bli jättefint, påpekar hon.

 ?? Bild: Malin Rindvik ?? Angelica Lorentzon drömmer vidare om ett större kök, trädäck, eventuellt ett eller flera växthus och ett större arbetshus på tomten.
Bild: Malin Rindvik Angelica Lorentzon drömmer vidare om ett större kök, trädäck, eventuellt ett eller flera växthus och ett större arbetshus på tomten.
 ?? Bild: Malin Rindvik ?? Angelica Lorentzon har tidigare bott i ett stort hus men det saknar hon inte. Nu kan hon leva ett lugnare liv, ha mer tid och hon måste inte jobba heltid. Bredvid henne står yngsta sonen Gabriel.
Bild: Malin Rindvik Angelica Lorentzon har tidigare bott i ett stort hus men det saknar hon inte. Nu kan hon leva ett lugnare liv, ha mer tid och hon måste inte jobba heltid. Bredvid henne står yngsta sonen Gabriel.
 ??  ?? Flera höns och en tupp finns på tomten. Så småningom vill hon även ha fler tuppar, kaniner, ankor och bin.
Flera höns och en tupp finns på tomten. Så småningom vill hon även ha fler tuppar, kaniner, ankor och bin.
 ??  ?? Angelica Lorentzon har två söner, Julian, 10 år, och Gabriel, 7 år. Här visar Gabriel glatt upp alla grönsaker som finns på tomten.
Angelica Lorentzon har två söner, Julian, 10 år, och Gabriel, 7 år. Här visar Gabriel glatt upp alla grönsaker som finns på tomten.
 ??  ?? Tanken är att odla på varje kvadratmet­er som finns på tomten berättar Angelica Lorentzon. ”Jag vill kunna producera ett överskott här och sälja vidare”.
Tanken är att odla på varje kvadratmet­er som finns på tomten berättar Angelica Lorentzon. ”Jag vill kunna producera ett överskott här och sälja vidare”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden