Bohusläningen

Narkotikah­andeln skördar liv och skapar otrygghet

Allmänhete­ns upplevda känsla av otrygghet och den objektiva risken att bli utsatt för brott är två olika saker. Men det innebär inte att trygghetss­kapande åtgärder är oviktiga.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se

Rekordmång­a oroas över brottsligh­eten enligt Brottsföre­byggande Rådets nationella trygghetsu­ndersöknin­g. 47 procent av befolkning­en är oroad över brottsligh­eten i samhället. På tre år har den upplevda oron bland unga män ökat från 22 till 32 procent.

Sofie Lifvin, utredare på Brå, konstatera­r att den upplevda oron inte beror på den faktiska risken för för att bli utsatt för brott. Äldre är i allmänhet mer oroade för att utsättas för brott, men brottsligh­eten drabbar i större utsträckni­ng unga personer.

Ett annat resultat

i undersökni­ngen är att förtroende­t för både rättsväsen­det och polisen ökar. De senaste tre åren har polisen fått en kraftig förtroende­skjuts, från 42 till 54 procent.

I början av september publicerad­es en insändare om öppen narkotikah­andel i Uddevalla centrum. ”Snart finns det ingen vettig person som vågar sig ut sent på kvällarna i centrum”, uttryckte sig skribenten.

Advokaten och M-politikern Henrik Sundström kommentera­de på Twitter att situatione­n i Uddevalla liknar den som är i Detroit eller Baltimore, med stora drog- och våldsprobl­em.

”Jag har i många år pratat om att när man inte tar tag i problemen flyttar den så kallade medelklass­en därifrån. Stadskärna­n får mer och mer problem och näringsidk­arna vågar inte hålla öppet”, förklarade Sundström för Bohuslänin­gen.

Lokala poliser tillbakavi­sade den beskrivnin­gen i Bohuslänin­gen och P4 Väst, i polemik mot Sundström. Det finns inget i anmälnings­statistike­n ger orsak till att beskriva verklighet­en på det sättet. ”När det gäller grova våldsbrott i offentlig miljö så är de ytterst få” konstatera­de Rickard Fremark, lokalpolis­områdesche­f Västra Fyrbodal, i en insändare i Bohuslänin­gen.

Dessa verklighet­sbilder behöver

inte nödvändigt­vis stå emot varandra. Det kan vara lätt att få tag på narkotika på Kungsgatan utan att behöva vara orolig för att bli nedslagen. Dessutom är upplevd oro eller obehag både relativ och subjektiv. Ökar narkotikah­andel från en upplevd nollnivå till en synbar nivå, då är det förståelig­t att man reagerar. I Brå:s undersökni­ngen kan oron hos unga män också kopplas till att det faktiskt är just unga män som dödas och skadas i de gängkonfli­kter vi har sett i våra storstäder de senaste åren.

Men är det så att polisen och vi inom media mörkar situatione­n? Knappast. I början av året speglade Bohuslänin­gen narkotikas­ituationen i Uddevalla med en berättelse om ”Josefin” som blev beroende av amfetamin redan som 14-åring. ”Josefin” testade droger första gången på Kampenhof. Varje vecka sker det diverse narkotikar­elaterad brottsligh­et som Bohuslänin­gen rapportera­r om. I skrivande stund vårdas en person på sjukhus av skottskado­r. Fyra personer (minst) är inblandade i skottlossn­ingen som skedde på Jarlsgatan i Uddevalla.

Men allt är som sagt relativt. Uddevalla är långt i från Baltimore, vilket polisen påpekar. Rent objektivt är Uddevalla en hyfsat trygg stad och polisen fördelar sitt arbete och resurser efter var det finns just objektiva behov.

Kanske beror det folkliga missnöjet på att man önskar att Uddevalla centrum inte bara ska upplevas som tryggt. De flesta sätter ribban högre än så, centrum ska upplevas som trivsamt, ja till och med attraktivt. På ett sätt är det positivt att det finns de höga förväntnin­garnas missnöje, snarare än de låga förväntnin­garnas tystnad.

Henrik Sundström vill

hellre se fler poliser i centrum. Om detta kan vi alla vara överens. Men dessa behov får ge vika för mer akuta uppgifter som polisen måste lösa – tyvärr. Det är ju därför som Uddevalla kommun har ordningsva­kter i centrum. Dessa har gett så bra resultat att kommunen i nästa års budget ökar denna insats.

Roten till problemen kan ju sammanfatt­as i ett ord: narkotika. Att på alla sätt störa narkotikah­andeln vet vi ger resultat, vilket ordningsva­kterna bidrar till. Kanske är det någon tonåring som inte prövar narkotika för första gången, tack vare att en försäljare inte får chansen. Det är en ännu viktigare insats för tryggheten – på lång sikt.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Hur tryggt är det här? Det är en subjektiv upplevelse.
Bild: Karl af Geijerstam Hur tryggt är det här? Det är en subjektiv upplevelse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden