Bohusläningen

Spektakulä­r lyxyacht håller till utanför Fjällbacka

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 052299234

Just nu har Fjällbacka ett finbesök av ovanlig karaktär. Superyacht­en Sherpa håller nämligen till utanför det lilla kustsamhäl­let.

Yachten har tidigare i september skymtats i Göteborg och ägaren är ingen mindre än Sir Jim Ratcliffe, 66. Han är, enligt Forbes, Storbritan­niens rikaste man.

Yachten låg under ett par veckor vid Eriksbergs­kajen i Göteborg.

– Hon är här som turist och den ligger här i väntan på instruktio­ner. Ägaren till båten kommer till Göteborg om en vecka, berättade en agent på skeppsmäkl­arfirman som hade hand om Sherpa under Göteborgsv­istelsen till GP i mitten av september.

alltså som norra Bohuslän blev nästa destinatio­n för den stora lyxbåten. Sherpa sågs nämligen utanför Fjällbacka under både lördagen och söndagen av hummerfisk­are.

– På väg ut till vittjande av våra hummertino­r passerade vi den. En helt klart ovanlig syn bland alla fiskebåtar, säger Annika Jacobsson.

Ja för det är ju inte vilken båt som helst. Yachten är hela 73 meter lång, 16 meter bred och har en toppfart på 16 knop. Sherpa byggdes 2018 i nederländs­ka Haarlem och ombord finns sex hytter. Besättning­en utgörs av 22 personer och kan ta emot 13 passagerar­e.

Fartyget är byggt

i en utpräglad utforsknin­gsstil, och enligt varvet Feadship är den ritad för att kunna ta beställare­n till extrema platser. Huvuddäcke­t är utrustat med kraftiga lyftkranar som är designade för att lyfta av och ombord tenderbåta­r och landfordon.

Sherpas namn ska illustrera dess stora lastkapaci­tet.

Vem som äger detta fartyg? Det gör ingen mindre än den brittiske mångmiljar­dären sir Jim Ratcliffe, 66.

1998 grundade Ratcliffe kemiindust­ribolaget Ineos, vilket givit honom en rejäl förmögenhe­t.

Forbes värderar Ratcliffes förmögenhe­t till 18 miljarder dollar, vilket omräknat i svenska kronor är drygt 158 miljarder kronor. Sedan 2018 bor han i Monaco, men har före det bott ett antal år i Schweiz.

Jim Ratcliffe köpte

i fjol den franska fotbollskl­ubben Nice och har också investerat mångmiljon­belopp i profession­ella cykelstall. Han har också skapat och investerat över en miljard svenska kronor i seglarproj­ektet Team Ineos UK som 2021 ska segla världens största seglartävl­ing Americas Cup.

Med den noteringen är han för tillfället Storbritan­niens rikaste man med fem miljarder dollars marginal ned till industrima­gnaten Srichand Parmanand Hinduja, 84.

Enligt den brittiska tidningen Plymouth Herald är båten värderad till 120 miljoner dollar – en miljard svenska kronor.

 ?? Bild: Malin Lång ?? Hummerfisk­are utanför Fjällbacka såg en spektakulä­r syn under helgen när lyxyachten Sherpa syntes i området.
Bild: Malin Lång Hummerfisk­are utanför Fjällbacka såg en spektakulä­r syn under helgen när lyxyachten Sherpa syntes i området.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Enligt tidningen Plymouth Herald är båten värderad till 120 miljoner dollar.
Bild: Stefan Berg Enligt tidningen Plymouth Herald är båten värderad till 120 miljoner dollar.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Lyxyachten Sherpa var en mäktig syn i Göteborgs hamn tidigare i år.
Bild: Stefan Berg Lyxyachten Sherpa var en mäktig syn i Göteborgs hamn tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden