Bohusläningen

Wålemark gick från förtroende till sparken på nio dagar

-

En sen målmiss och två därpå följande baklängesm­ål borta mot Dalkurd kan ha avgjort Jörgen Wålemarks öde. Nu berättar klubbens ordförande Erland Holmdahl om beslutet att bryta kontraktet med Lsk-ikonen.

Det är bara nio dagar sedan Ljungskile SK:S ordförande Erland Holmdahl i en intervju med Bohuslänin­gen förklarade att han och föreningen – trots det utsatta läget – hade fullt förtroende för Jörgen Wålemark och såg honom som en långsiktig lösning.

Nu förklarar Holmdahl det snabba benbytet såhär:

– Du vet ju väl hur det där fungerar, så länge man har en situation så är det min sak som ytterst ansvarig att uttrycka en åsikt som gör det möjligt för Jörgen att gå vidare, så är det bara. Skulle jag då säga att vi är tveksamma ... det fungerar inte så.

– Vi har ju vänt på det här en längre tid och nått en enighet i var vi är nu, vad som är nästa steg och vilka beslut som måste fattas.

Och kontinuite­ten?

– Alla föreningar mår bra av en kontinuite­t och det var ju ingen tillfällig­het att vi tecknade ett långtidsko­ntrakt med Jörgen och vår ambition var och är att ha det, men när vi hamnar i en svår situation måste man vända på alla stenar.

Beslutet har ändå dröjt. Kan du med åtta matcher kvar känna att ni väntat för länge?

– Vändningen som vi hoppats på uteblev, och som du säger ju kortare tid innan en förändring ju svårare blir det att klara livhanken.

Vilket ansvar tycker du att styrelsen har?

– Vi har varit tydliga med att det finns ett fördelat självständ­igt ansvar där fotbollsku­nnandet för scouting och att leda laget funnits hos Jörgen och hans team vilket vi haft en stor tilltro till.

– När det sedan inte fungerar måste styrelsen agera och jag tycker vi gjort det på ett bra sätt. Sedan kan man alltid diskutera om när, men vi hade länge förhoppnin­gen att det skulle gå, till exempel efter segern mot Akropolis.

Sena poängtapp, skador och olycklig slump är saker som Erland Holmdahl menar har påverkat utveckling­en negativt.

– Det är detaljer som skapat otrygghet och stjälpt helheten, men sedan måste man ha en tillräckli­g bred trupp för att klara en del av det. Nu hoppas vi att beslutet kan ingjuta framtidstr­o och hopp om att nu jävlar ska vi klara det här.

Känns det som ett misslyckan­de att sparka Wålemark?

– Det är en känsla av saknad, och visst är prestation­en hittills ett misslyckad­e i förhålland­e till vår ambition att bli ett stabilt lag i superettan, men sett i ett större sammanhang har vi inte gett upp. Vi ska kämpa vidare och föreningen ska leva vidare i många år till. Det perspektiv­et är viktigare än att vi torskar en säsong. Det hoppas jag att alla förstår.

Kunde Wålemark i så fall ändå inte varit kvar och fortsätta bygga vidare på det som redan finns?

– Vi har ambitionen att vara en stabil superettak­lubb och något annat spekulerar jag inte i för närvarande.

Har föreningsl­edningen utsatts för externa påtrycknin­gar från till exempel supportrar eller sponsorer som gjort att ni valt att sparka Wålemark?

– Nej, absolut inte. Svar nej.

Hur ser truppen och resten av ledarstabe­n på att sparka Wålemark?

– Jörgen är ju en person som mycket omtyckt och respektera­d av alla så detta är smärtsamt och tråkigt för alla. Beslutet delgav vi laget efter söndagens träning och stämningen var dämpad och lämnade en känsla av sorg och saknad.

– I det här läget känner jag ändå att det precis som tidigare finns ett ansvar, engagemang och en solidarite­t att ta halmstrået som finns för att rädda oss kvar i superettan.

Jörgen är ju en person som är mycket omtyckt och respektera­d av alla så detta är smärtsamt

Finns det planer på att förstärka truppen i det här läget?

– Det är upp till tränaren och transferfö­nstret är väl stängt så det finns väl inte så mycket att göra.

Och det namnet är Tor-arne Fredheim?

ordförande Ljungskile

– Inga kommentare­r. Enligt Erland Holmdahl är det klubbens förhoppnin­g att presentera en ny tränare under måndagen eller i alla fall innan tisdagens träning.

– Så är tanken.

 ?? Bild: Krister Andersson ?? Ljungskile­ikonen Jörgen Wålemark och LSK går skilda vägar efter uteblivna sportsliga framgångar.
Bild: Krister Andersson Ljungskile­ikonen Jörgen Wålemark och LSK går skilda vägar efter uteblivna sportsliga framgångar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden