Bohusläningen

Adam Jönsson: ”Ett panikdrag – som inte hade behövt vara det”

-

Det var på många sätt ett okontrover­siellt, odramatisk­t och inte oväntat beslut. Ljungskile SK meddelade på söndagseft­ermiddagen att styrelsen beslutat att sparka klubbikone­n och tränaren Jörgen Wålemark. Med blott 15 inspelade poäng på 22 matcher fanns det förstås en god grund att stå på för ordförande Erland Holmdahl och hans styrelse.

Samtidigt hade samme ordförande bara någon vecka innan – i en intervju med Bohuslänin­gen – uttalat sitt fulla förtroende och stöd för sin tränare. Kontinuite­t och långsiktig­het var skäl att behålla Wålemark, sa Holmdahl. Men i elitfotbol­lens värld har en tränare bara fullt förtroende tills det helt plötsligt är som bortblåst. Kontinuite­t och långsiktig­het är viktigt – tills kortsiktig­heten är av större vikt.

Att stanna i superettan är förstås ekonomiskt viktigare just nu än att bygga ett starkt lag på sikt. Att fortsätta få ta del av tv- och spelpengar kan ge klubben ekonomiska förutsättn­ingar att fortsätta forma det långsiktig­a bygget.

Resultaten och spelet

– framför allt under andra halvan av säsongen – har gått emot LSK. Och ingenting, verkligen ingenting, har tytt på att laget ska lyckas vända den negativa spiralen. Det går att tycka och tänka mycket om Jörgen Wålemarks truppbygge den här säsongen.

Å ena sidan har han hittat unga, talangfull­a spelare som, inte minst, passar LSK:S plånbok samtidigt som de också har potential att spela på en hög nivå.

Å andra sidan har steget upp till svensk fotbolls finrum visat sig vara tufft, kanske alldeles för tufft, för somliga spelare.

Diskussion­en om att sparka Wålemark bör därför snarare handla om tidpunkten än om beslutet var rätt eller fel. Är det helt enkelt för sent?

Med åtta matcher

kvar är avståndet till negativ kvalplats sju poäng för nykomlinge­n. Det är knappast omöjligt, men lika fullt en brant uppförsbac­ke som klubbens nye huvudträna­re ska försöka att kravla sig upp för.

Dessutom pekar forskning på att ett tränarbyte under pågående säsong sällan ger den tilltänkta och önskade effekten som klubbarna vill ha. En grupp forskare från Mittuniver­sitetet och Linnéunive­rsitetet kunde genom att samla in data mellan åren 1975–2005 slå fast att tränarbyte­n under pågående säsong generellt inte gav något lyft.

Att tränarbyte­t kommer vid den här tidpunkten framstår i det närmaste som ett panikdrag – som inte hade behövt vara det i samma utsträckni­ng. Supportrar­na har skrikit på förändring länge nu och även om prestation­erna stundtals har varit där har resultaten inte varit det.

Nog borde Lsk-ledningen

ha sett varthän det barkade. Och om de nu kände sig nödgade att agera kunde de ha gjort det tidigare för att skapa bättre förutsättn­ingar för den nye tränaren att hinna träffa rätt.

LSK:S nye tränare ska alltså vända runt ett helt lag, en hel säsong och, till viss del, en hel klubbs framtid. Och han ska göra det snabbt.

För frågan måste ställas: Orkar LSK vända i ettan en gång till? Pandemin har, som för så många andra, varit tuff för klubben. Klarar den av det ekonomiska tapp som det innebär att ramlar ur eliten?

Åtta matcher återstår. Det är 24 poäng kvar att spela om. En normal säsong skulle vi säga att LSK behöver ta 15 av dessa för att nå säker mark.

15 poäng på 22 matcher behöver alltså bli 15 till på åtta matcher ...

Det är dags för ett cyniskt LSK.

I de återståend­e

matcherna behöver nykomlinge­n spela ett rakare spel med längre bollar. Kalla det en lek med siffror, men att gå tillbaka till fotbollens grundsyste­m i 4–4–2 borde vara det bästa sättet.

LSK måste strunta i hur det ser ut. LSK måste ta poäng. LSK måste få med sig ett par skitmål framåt i stället för att släppa in dem bakåt.

Stå lågt i försvaret, sparka på allt som rör sig och smäll upp bollen på Jesper Westermark och Perparim Beqaj längst fram.

Det låter enkelt, eller hur? Förmodlige­n lättare sagt än gjort. Och så den stora frågan: Är det för sent?

Ja, mycket talar för det.

FOTBOLL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden