Bohusläningen

Ministerkr­itik mot Premier League-jättarna

- Ingela Ahlberg/tt

Förslaget om att ge stora Premier League-klubbar mer makt möter hårt motstånd. – Om det fortsätter med sådana här hemliga överenskom­melser måste vi titta på hur fotbollen styrs, hotar den brittiska idrottsmin­istern Oliver Dowden.

I helgen skrev tidningen The Telegraph om förändring­sprojektet ”Project big picture” som leds av Manchester United och Liverpool.

Om projektet blir verklighet skulle de stora klubbarna ta kontroll över Premier League. De nio klubbarna som har varit med i ligan längst tid skulle styra allt, bland annat skulle de få spela fler matcher i den nya utökade Champions League. Enligt förslaget skulle det också räcka med att sex av de nio ställer sig bakom ett förslag för att få det att gå igenom.

De sex absolut

största klubbarna är Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester-klubbarna City och United samt Tottenham. Lägg därtill Everton, Southampto­n och West Ham.

I förslaget finns också att världens rikaste fotbollsli­ga skulle bantas från 20 till 18 lag till säsongen 2022-23 och att ligacupen och Community Shield avskaffas.

Dowden, minister för kultur, medier och idrott, säger till Sky News att han är skeptisk till förslaget, att det handlar om ett maktgrepp och att man från regeringsh­åll måste se över hur fotbollens styrs om det fortsätts med hemliga överenskom­melser inom toppfotbol­len.

– Vi har lovat en supporterl­edd översyn av hur fotbollen styrs och av det jag sett den senaste tiden verkar det brådskande, säger Dowden till Sky Sport, enligt Reuters.

Även premiärmin­ister Boris Johnson uttalar sig kritisk till förslaget.

– Det är klart att det här förslaget inte stöds av alla i Premier League, och det är exakt den här typen av hemliga överenskom­melser som underminer­ar tilliten till fotbollens styrande, säger Johnsons talesperso­n enligt Reuters.

– Vi uppmanar starkt Premier League och EFL att fortsätta att arbeta konstrukti­vt och komma fram till en överenskom­melse som stöds av hela fotbollsfa­miljen.

United och Liverpool

har fått English Football League, de 72 klubbar som spelar i The Championsh­ip, League One och League Two, med sig i planerna. Detta på grund av den ekonomiska kompensati­on som de skulle få. Dels 25 procent av Premier Leagues inkomster årligen, dels ett bidrag på 250 miljoner pund, motsvarand­e cirka 2,8 miljarder kronor, för att klara coronakris­en.

– Vad ska vi göra? Låta det vara som nu och låta de små klubbarna gå under? Eller göra något åt det. Våra klubbar anser att om de sex stora klubbarna tjänar på någonting men även våra 72, då är vi med på det, säger EFL:S ordförande Rick Perry till The Telegraph.

Enligt förslaget ska även det engelska fotbollsfö­rbundet, FA, få motsvarand­e 1,14 miljarder kronor från Premier League för att stärka fotbollen under coronapand­emin.

West Ham, en av de nio klubbarna som enligt förslaget ska driva Premier League, är emot förslaget. Det säger en person i klubben till BBC.

 ?? Bild: Jon Super ?? Manchester Uniteds Bruno Fernandes och Evertons Andre Gomes.
Bild: Jon Super Manchester Uniteds Bruno Fernandes och Evertons Andre Gomes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden