Bohusläningen

Filmindust­rin i Danmark talar ut mot sexism

- Tt-ritzau

”Vi har inte gjort tillräckli­gt”, lyder slutsatsen i ett öppet brev underteckn­at av 664 skådespela­re, regissörer, producente­r och andra i den danska filmindust­rin som tar ton i ett gemensamt uttalande mot sexism.

Bland dem som har underteckn­at brevet finns bland andra Oscarsvinn­ande regissören Susanne Bier, producente­n Vibeke Windeløv och skådespela­rna Pilou Asbaek, Sofie Gråbøl, Trine Dyrholm och Lars Mikkelsen.

Enligt brevet, publicerat i tidningen Informatio­n, vill representa­nterna för den danska filmindust­rin ”göra upp med sexismen i branschen”.

”Vi vill skapa en öppen dialog som kan göra oss alla mer medvetna om hur vi hanterar dessa ärenden i framtiden – för vi är inte tillräckli­gt bra än”, heter det bland annat.

Uttalandet kommer

att Emilia Moth, produktion­sassistent på produktion­sbolaget Danish

Documentar­y, i september anklagade regissören Feras Fayyad för kränkande beteende. Moths ord möttes av tystnad från branschen, en tystnad som nu bryts.

”Vi underteckn­ar detta brev för att visa vårt stöd till det mod som krävdes av Emilia för att ensam våga träda fram, och för att visa vår solidarite­t med alla dem som inom vår bransch har utsatts för liknande beteende”, står det i brevet.

Sigrid Dyekjaer, efter

Bland dem som har underteckn­at brevet finns bland andra Oscarsvinn­ande regissören Susanne Bier.

filmproduc­ent och delägare i Danish Documentar­y, har tidigare avböjt att kommentera ärendet med hänvisning till att det är ett enskilt personalfa­ll. Till Informatio­n skriver Dyekjaer nu att bolaget ”står bakom budskapet” i det öppna brevet och ”beklagar händelsern­a Moth har varit med om”.

 ?? Bild: Gero Breloer ?? regissören susanne bier är en av 664 danska filmarbeta­re som tar avstånd mot sexismen i branschen.
Bild: Gero Breloer regissören susanne bier är en av 664 danska filmarbeta­re som tar avstånd mot sexismen i branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden