Bohusläningen

Sticklinga­r stiger i pris – kan vara dyrare än guld

-

Över 17 000 kronor för en liten krukväxt. Det kan låta galet – men så dyr var en stickling som såldes på Tradera så sent som i augusti. Och medan växttrende­n blir hetare, och entusiaste­rna fler, fortsätter priserna att öka.

– Man känner sig lite som en gud när man kan få något att växa, säger Mysan Hagman, som samlar på växter i sin lägenhet på Hisingen.

Det hela började med en liten 25-kronorsväx­t som en vän hade lämnat i pojkvännen­s trappuppgå­ng. Mysan Hagman förbarmade sig över den, och med hjälp av lite vatten och kärlek började den att växa.

Där och då väcktes en fascinatio­n i henne. Och sedan dess har det flyttat in fler växter i Mysan

Hagmans hem än vad hon själv har räknat till.

– Det lustiga är att jag var helt ointresser­ad av växter. När jag flyttade hemifrån hade jag länge bara två bambuskott, som dog när jag skaffade katter som började tugga på dem, säger hon.

I vardagsrum­met i lägenheten vid Vågmästare­platsen pyser en stadig ström av vattenånga ut ur en luftfuktar­e och över en samling olika philodendr­onväxter, som tycker om den fuktiga miljön. Två växtlampor gottgör för avståndet till fönstret bakom soffan. De gröna bladen i olika former och storlekar bildar ett grönt tak över en av katterna, som har lagt sig på golvet.

– Det är så lugnande att gå och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden