Bohusläningen

Fakta: Dyraste växtförsäl­jningarna på Tradera

-

Av de topp tio dyraste växtförsäl­jningarna någonsin på Tradera såldes sex stycken i augusti eller september i år. Och det är tydligt vilken typ av växt som är hetast just nu. Alla utom en på topplistan är av samma sort, mycket riktigt en variegerad variant, det vill säga som har inslag av vitt i bladen: Monstera adansonii variegata.

Ännu ett exemplar av den mest populära växten just nu som såldes i slutet av augusti. Utgångspri­set var 500 kronor men det steg alltså med hela 14 500 kronor under auktionsti­den.

Utropspris­et var en krona – men 162 bud senare såldes växten för 17 555 kronor i slutet av augusti i år. Denna art dominerar topplistan över de dyraste köpen. Bara en växt av de tio dyraste är av en annan sort.

Såldes i början av september i år.

Ännu en variant av den populära växten såldes i april i år för 13 000 kronor. Arten, som också kallas för Monkey Mask eller ”Swiss Cheese” – på grund av hålen i bladen – växter främst i Sydoch Centralame­rika.

En stickling, med ett blad och ännu ett på väg, som såldes i slutet av augusti. 48 bud pressade priset från en krona ända upp till 13 000. De vita bladen gör växten populär – men det betyder också att den växer långsammar­e, eftersom de innehåller mindre klorofyll än de helgröna.

”Superfin liten planta med rötter på g”, skrev säljaren om denna stickling som såldes i slutet av augusti i år. Auktionen låg ute i nio dagar och priset gick från en krona till 12 700.

Plantan såldes i maj 2020 och lockade till 33 bud. Det fick priset att öka från 4 000 kronor till 12 500 kronor. En anledning till att den är så eftertrakt­ad är att den vita färgskiftn­ingen inte följer med om man tar frön av växten. Det enda sättet att föröka den och samtidigt behålla det vita är att ta sticklinga­r.

I februari såldes ännu en variant av den populära växten, denna gången för 12 500 kronor.

 ?? Bild: Tradera ??
Bild: Tradera
 ?? Bild: Tradera ??
Bild: Tradera

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden