Bohusläningen

Fakta: Jessicas råd

- Mikael K Nilsson/tt

Synka årstiden. Om du ska plantera ett lövfälland­e träd, köp inte ett som fortfarand­e är helt grönt för det kommer att få problem med näring när det kommer tjäle i marken.

Ta reda på vilka träd och buskar som trivs hos dig. Välj växter som insekter och andra djur i din trädgård känner igen och söker sig till. Fundera över om de nya plantering­arna ska ha bär och kunna bidra med föda till fåglar.

Välj det som kan överleva. Förvänta dig inte att citronträd ska klara sig i Sverige och stå kvar utomhus vintertid.

Om växten överlever kommande vintrar blir den också en naturlig värdväxt för olika insekter.

Ta reda på mer innan du planterar, så att du inte riskerar att ta in invasiva arter. Läs mer på Fritidsodl­ingens Riksorgani­sations och Naturvårds­verkets hemsidor. till som så att hon sätter plantan i en hink med vatten. Sedan gräver hon en grop som är minst dubbelt så stor som själva rotklumpen.

– När jag har grävt klart och ska plantera fyller jag alltid den gropen med vatten som sakta får rinna undan.

Stannar vattnet kvar

är marken vattensjuk och då kommer den nya växten få svårt att klara sig. Nästa steg för Jessica är att fylla gropen med egenproduc­erad jord och annat organiskt material som löv, lövmull och kvistar. Påsjord undviker hon.

– Den innehåller mest torv. Många köper jord, trots att de har egen. Man tror inte att den duger, men det vill jag påstå att den nästan alltid gör.

Hon tillägger:

– Återanvänd gärna vattnet som du har haft busken eller trädet i och häll i gropen du har grävt, säger Jessica Lyon.

Och nu står blodplommo­nträdet där mellan syrener och fångar upp vind från västsidan. Det blommar tidigt under våren och lockar till sig väldigt många bin och humlor.

Och bilen med lös ljuddämpar­e? Jodå, den ska lappas ihop.

– Silvertejp och buntband är toppenbra material!

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? “Det är alltid mycket bättre att välja olika sorters buskar och träd än en och samma”, säger Jessica Lyon.
Bild: Claudio Bresciani “Det är alltid mycket bättre att välja olika sorters buskar och träd än en och samma”, säger Jessica Lyon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden