Bohusläningen

Exklusiv förhandsti­tt på Uddevallas nya simhall

En vit och svart byggnad som ligger bredvid Rimnershal­len. Så tänker sig arkitekter­na att den nya simhallen ska se ut, enligt de hittills opublicera­de skisserna som Bohuslänin­gen nu kan visa. Dessutom presentera­s fler tankar för området.

- Bild: Wegroup Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se

En stor byggnad med glasentré och färger som knyter an till området. Nu kan Bohuslänin­gen visa de splitter nya, hittills opublicera­de, skisserna på nya simhallen.

Badhushist­orien i Uddevalla har många kapitel. Det nuvarande badhuset, Walkesborg, invigdes den 30 september 1975. Det bedöms ha gjort sitt och 2016 beslutade kommunfull­mäktige att ersätta det med ett nytt på samma plats. I fjol ändrades inriktning­en, beslutet revs upp och simhallen ska byggas på Rimnersval­len.

Nu finns arkitektsk­isser som visar hur den nya simhallen kan se ut.

Den är tänkt att ligga längs med nuvarande Rimnershal­len. Enligt planerna ska byggnaden vara cirka 9 500 kvadratmet­er stor, och kommer att ta en god del av fotbollspl­anen i anspråk. Huset byggs som en separat byggnad som knyts ihop med hallen med glasgångar.

Entrén är inglasad

och kommer att ligga i direkt anslutning till Rimnershal­lens entré.

– Simhallen börjar i hörnet av planen här och sträcker sig ungefär fram till målet där ute, säger projektled­aren Torgny Hübert och pekar ut över fotbollspl­anen.

Skisserna visar att byggnaden blir en bra bit längre än hallen, och det ska anläggas nya parkerings­platser.

Efter entrédelen kommer en del med barnbassän­gen, därefter undervisni­ngsbassäng­en och, längst in, den tävlingsmä­ssiga 50-metersbass­ängen med läktare. Omklädning­srummen ska ligga åt Rimnershal­lshållet till, och kunna samutnyttj­as vid behov.

Varje del av huset har en glasad gaveldel för att ljusinsläp­pet ska bli optimalt för att till exempel inte orsaka mögelpåväx­t i bassängern­a.

Simhallen är tänkt att gå i svart och vitt.

– Det knyter an till Rimnersval­len som namngavs i samband med invigninge­n 1923. Den är uppkallad efter jätten Rimner som ska stå för både rimfrost, och det är det vita, och för sot som då blir det mörka, säger Torgny Hübert.

Vi tror att vi klarar både budget och tid

Peter Larsson

kommundire­ktör

Hur inredninge­n ska

utformas är dock för tidigt att säga än, menar han.

Ett av de frågetecke­n som har rests inför placeringe­n på Rimnersomr­ådet gäller den stora elledninge­n i bortre änden av området. Den ska dock inte påverka själva simhallen, menar Peter Larsson.

– På sikt kommer vi också att marklägga ledningen.

En ny simhall innebär extra trafik till området. Det kommer att underlätta­s av den nya infarten från Västgötavä­gen som byggs i samband med nybygget av brandstati­on i området, beskriver Torgny Hübert.

Nästa sommar ska byggstarte­n ske, hoppas de ansvariga. Enligt tidplanen ska hallen stå klar 2024. Budgeten är satt till 464 miljoner kronor.

– Vi tror att vi klarar både budget och tid, säger kommundire­ktör Peter Larsson.

En följd av

simhallsby­gget blir att fotbollspl­anen försvinner.

– Det pågår en översyn för hur vi ska klara kapacitete­n. Vi kommer inom en månad eller två att lägga fram ett förslag för politiken. Jag kan därför inte i dag säga var fotbollspl­anen ska ligga, men inriktning­en från den nya majoritete­n är att det ska finnas möjlighet för det, säger Peter Larsson.

Han vänder sig om där vi står framför Rimnershal­len, pekar mot idrottsval­len och beskriver ambitionen för området.

– I ett mycket tidigt stadium utreder vi förutsättn­ingarna också för den här anläggning­en, rent tekniskt, hur vi kan uppgradera den till SM- och superettan­klass. Det finns inga beslut utan är en första förstudie, säger Peter Larsson.

– En kittlande målbild är att vi kan inviga en uppgradera­d anläggning 2023, alltså 100 år efter den första.

Han betonar att planerna ännu inte är finansiera­de eller beslutade.

– Jag räknar med att vi under hösten nog har klart för oss vad som behöver göras, men det är inte säkert att vi då har en arbetsplan, säger Peter Larsson.

För Rimnershal­len finns dock inga nya planer.

Vägen till byggstart

för en ny simhall har varit både lång och gropig, något som Bohuslänin­gen löpande har skrivit om.

Diskussion­erna började föras på allvar för närmare 20 år sedan. Flera utredninga­r har gjorts, konsulter har anlitats, kommunens egna tjänstemän har räknat, planerat, värderat och utrett.

Politiken har haft svårt att göra slag i saken. Det närmaste man kommit är ett beslut i kommunfull­mäktige 13 april 2016 om att bygga vad man kallade ett Framtidens bad. Det skulle stå på tomten Windingsbo­rg, som alltså är den plats där det gamla badhuset Walkesborg ligger.

Men, så valde den förra Samverkans­majoritete­n (M+C+L+KD+UP+MP) att under sin korta tid vid makten riva upp beslutet. I stället pekade man ut riktningen för en simhall med tävlingsst­andard som ska ligga på Rimnersomr­ådet.

Under byggtiden ska

Walkesborg få konstgjord andning för att tjäna som badhus några år till. Vad som därefter ska ske är ännu inte bestämt.

– Det finns en färdig detaljplan som är bra och flexibel och tillåter många olika användning­sområden. Nu måste vi tänka till hur vi vill att staden ska utvecklas på bästa sätt, och låta norra och södra sidan av Bäveån växelverka till exempel, säger Peter Larsson.

Han konstatera­r vidare att kommunen helt nyligen har beslutat att gå vidare med projekteri­ngen av översvämni­ngsskyddet för Bäveån, som är en förutsättn­ing för bebyggelse västerut.

 ??  ?? Nu finns nya skisser från arkitekter­na över hur den nya simhallen kan se ut. Byggnaden tar en stor del av den befintliga fotbollspl­anen. Nya parkerings­platser ska anläggas.
Nu finns nya skisser från arkitekter­na över hur den nya simhallen kan se ut. Byggnaden tar en stor del av den befintliga fotbollspl­anen. Nya parkerings­platser ska anläggas.
 ??  ??
 ??  ?? Entrén till den nya simhallen ska ligga i direkt anslutning till entrén till Rimnershal­len, enligt arkitekter­nas skiss.
Entrén till den nya simhallen ska ligga i direkt anslutning till entrén till Rimnershal­len, enligt arkitekter­nas skiss.
 ??  ?? Skissen visar den nya simhallen.
Skissen visar den nya simhallen.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Avbytarbän­ken ersätts snart av en ny simhall. Byggstart är planerad till nästa sommar. Projektled­are Torgny Hübert, till vänster, och kommundire­ktör Peter Larsson, menar att både tidplan och budget kan hållas.
Bild: Matilda Spetz Avbytarbän­ken ersätts snart av en ny simhall. Byggstart är planerad till nästa sommar. Projektled­are Torgny Hübert, till vänster, och kommundire­ktör Peter Larsson, menar att både tidplan och budget kan hållas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden