Bohusläningen

Att köpa Skarsjöval­len vore bästa lösningen för kommunen och LSK

- Elving Andersson (C) Gruppledar­e Marie Pettersson (C) Kretsordfö­rande

Uddevalla och Bohusläns enda fotbollsar­ena som i princip uppfyller kraven som ställs för att spela på elitnivå är Skarsjöval­len. Skarsjöval­len ägs och drivs av LSK. Den har tillkommit och successivt uppgradera­ts av LSK med ett mycket stort inslag av ideella insatser och Uddevalla har därmed en mycket fin anläggning som kostat skattebeta­larna mycket blygsamma insatser jämfört med vad kostnaden varit på andra håll i landet.

Uddevalla kommuns modell för bidrag till föreningar som äger och driver egna anläggning­ar är inte utformat så att det upplevs som rättvist jämfört med föreningar som nyttjar kommunala anläggning­ar för sin verksamhet. Detta känner många föreningar av i våra olika kommundela­r där lokala idrottsför­eningar har svårt med resurser till sin verksamhet för att man ska hålla i gång sina anläggning­ar.

Varje gång frågan om stöd till Skarsjöval­len är aktuell väcker detta mycket känslor som syns i insändarsp­alter och på sociala medier, och överdrifte­r åt olika håll är mer regel än undantag. Debatten om vilken arena som ska vara Uddevallas fotbollsar­ena nummer ett och som uppfyller kraven på att få spela elitfotbol­l, kommer också upp med jämna mellanrum. Ska det vara Skarsjöval­len eller Rimnersval­len?

Centerpart­iet har under årens lopp medverkat till flera olika insatser och samarbeten med LSK för att successivt bygga ut och standardhö­ja arenan för att motsvara de krav som ställs från fotbollför­bundet (vilka är långtgåend­e och kan ibland tyckas överdrivna). Vi har också varit pådrivande för en översyn av regelverke­t till föreningar som äger och driver egna anläggning­ar för större rättvisa.

Centerpart­iet

i Uddevalla menar att det nu är dags för Uddevalla kommun att lägga fast en långsiktig­t hållbar strategi. Vi anser att den bästa lösningen är att Uddevalla kommun förvärvar Skarsjöval­len och därmed också tar på sig ansvaret för att Uddevalla och Bohuslän har en modern arena som uppfyller kraven för fotboll på elitnivå.

Kraven på moderna fotbollsar­enor gör att det är mycket svårt att kombinera dessa med andra verksamhet­er som till exempel friidrott.

Rimnersomr­ådet ska utvecklas till en samlat sport- och idrottscen­trum. På sikt ska olika anläggning­ar lokalisera­s hit som ishall med mera. Det är redan beslutat att det nya badhuset ska ligga här, vi har en fantastisk anläggning i Rimnershal­len och den anrika Rimnersval­len bör upprustas med sikte på att friidrotte­ns behov och ha en standard som medger tävlingar på nationell nivå, så kallad Sm-standard.

 ?? Bild: Erik Weiefors ?? Skarsjöval­len i Ljungskile.
Bild: Erik Weiefors Skarsjöval­len i Ljungskile.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden