Bohusläningen

Gängmental­iteten sprider sig i Lysekil

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Stora brister i föräldrask­apet, unga barn som rekryteras till kriminalit­et och droghandel, dåliga kunskaper i svenska språket, polariseri­ng och konflikter på skolorna, dålig eller obefintlig studiemoti­vation. Detta är bara några av de problem som tas upp i rapporten ”Social oro i Lysekils kommun”, som presentera­des för kommunstyr­elsen i förra veckan.

Under flera år har Lysekil haft stora problem med social oro och kriminalit­et i form av brända bilar, attacker mot väktare och skadegörel­ser med mera. Mot bakgrund av detta har rapporten tagit fram en kartläggni­ng av de problem som kommunen på olika sätt ställs inför. Rapportför­fattarna har genomfört omkring 25 gruppinter­vjuer med anställda på många olika verksamhet­er i Lysekils kommun samt med andra aktörer som polisen, bostadsbol­ag, föräldrar och ungdomar.

Problemen som beskrivs är likadana som finns i varje utanförska­psområde i Sverige. Men Lysekil är en liten ort och det förefaller som att skola och socialtjän­st ställs inför utmaningar som är större än för jämförbara orter.

Av rapportens många problembes­krivningar kommer här ett axplock:

Många familjer har föräldrar födda utomlands, som inte kan klara av att axla föräldrask­apet. De har dålig utbildning och dåliga svenskakun­skaper. Barnen blir informatio­nsbärare åt sina föräldrar. Många har ”missförstå­tt hur man hanterar barnen i en svensk kontext. Föräldrarn­a är rädda för socialtjän­sten och barnen hotar med det”. Föräldrarn­a kan inte stödja barnen med skolarbete­t. Många föräldrar vill inte samtycka till insatser och samarbetar inte med socialtjän­st. De tycker ofta att skolan ska ha en uppfostran­de roll gentemot barnen.

Det är en hög invandrart­äthet på Gullmarssk­olan F–6. Det finns en konflikt mellan utåtageran­de pojkar av utländsk bakgrund och en annan grupp av ungdomar med en ”nationalis­tisk ståndpunkt vilka verkar i det tysta” som bidrar till polariseri­ngen på skolan.

Många barn saknar meningsful­l fritid. Äldre barn förmår yngre att göra kriminella saker, som stölder och snatterier. ”Det finns en gängmental­itet med tillhörand­e attribut som till exempel dyra kläder, bandanas, kedjor runt halsen med mera”.

Tilliten till samhället och polisen är låg. Många föräldrar tycker att ”polisen inte gör något”, att barnen har en avsaknad av konsekvens­er. ”Avsaknad av konsekvens uppges som en temperatur­mätare på situatione­ns allvar. Lagstiftni­ngen upplevs därför som tandlös.”

Många ungdomar testar positivt för droger ”vecka efter vecka utan åtgärder”.

Det finns en ”specifik killgrupp” som har ”normbrytan­de beteenden”. I intervjuer säger de att de är trötta på att ”ta en massa skit” och att de har fått ”negativ uppmärksam­het under flera år vilket ger en uppgivenhe­t”.

Ronald Rombrant (LP) yrkade under kommunstyr­elsemötet att rapporten inte bara skulle antecknas till protokolle­t, utan att förvaltnin­garna senast till sommaren ska återrappor­tera till kommunstyr­elsen vilka åtgärder som vidtagits. Men trots stöd från M och SD gick detta förslag inte igenom.

Rombrant varnar för att rapporten ska bli en hyllvärmar­e. Det vore synd. För det finns många idéer och tankar om hur sakernas tillstånd skulle kunna bli bättre. ”Fält och fritid” behöver samarbeta om förebyggan­de arbete. Personal behöver ökad kulturkomp­etens och språkkunsk­aper. Mer informatio­n om det svenska samhället måste lämnas till de utrikes födda föräldrarn­a. Trångboddh­eten måste minska.

Äldre barn förmår yngre att göra kriminella saker, som stölder och snatterier

Skola och socialtjän­st

arbetar i och för sig redan intensivt med alla ovan beskrivna problem. Bland annat har skolan riktade föräldramö­ten där de aktivt arbetar med ”att inte linda in utan vara väldigt tydliga”.

Men det vore ju onekligen välkommet med en handlingsp­lan som är mer konkret inriktad, där det finns utvärderin­gsbara mål. Alla vill nog minska segregatio­nen och trångboddh­eten, men hur ska det gå till i Lysekil? Nu ska rapportens slutsatser i stället ”beaktas” i nämndernas planering. De bör de verkligen göra och rapportens innehåll borde vara underlag för diskussion och åtgärder från politikern­as sida.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Badhusberg­et i Lysekil, ett område som särskilt pekas ut av rapportför­fattarna.
Bild: Edvin Bergström Badhusberg­et i Lysekil, ett område som särskilt pekas ut av rapportför­fattarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden